Zoeken

Haven Tanger Med verpulvert Spaanse havens

27 januari 2023 - 11:00 - Economie

©

De haven Tanger Med heeft een unieke geostrategische ligging voor het vervoer van goederen en groeit in snel tempo. Tanger Med overtreft ook ruimschoots haar meest directe concurrenten in Spanje, de havens van Algeciras en Valencia.

Eind 2022 heeft Tanger Med een containeroverslag gerealiseerd van 7,59 miljoen TEU, +6% ten opzichte van 2021. De containeroverslag in de haven van Valencia bereikte ter vergelijking iets meer dan 4,67 miljoen (-9,5%). De reden hiervoor is de verzadiging van de terminals van de Spaanse haven en de rush van rederijen naar havens waar arbeid goedkoper is, schrijft Levante.

Lees ook: Tanger-Med: lichte toename personenvervoer

Volgens de havenautoriteit van Valencia (APV) heeft de wereldwijde economische crisis de haven hard getroffen, waardoor het aantal containers dat Valencia binnenkomt en verlaat is afgenomen. Maar de grootste daling doet zich voor bij transitcontainers, waar het verkeer in deze periode met 14% is gedaald.

De haven van Algeciras sloot 2022 af met een totale overslag van 108,2 miljoen ton, 3% meer dan in 2021. Voor het zevende achtereenvolgende jaar heeft de activiteit van deze haven de grens van 100 miljoen ton overschreden. Het containervervoer bedroeg meer dan 4,7 miljoen eenheden, een daling van 0,7% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Lees ook: Haven Tanger Med valt in de prijzen

Het totale goederenverkeer daarentegen bedraagt 107,8 miljoen ton voor Tanger Med (+6%) tegenover 108,1 miljoen ton voor Algeciras (+3%) en bijna 80 miljoen ton voor de haven van Valencia.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team