Zoeken

Stormloop Melilla: Europa vraagt Marokko om uitleg

28 juni 2022 - 17:40 - Wereld

©

De Europese Commissie heeft de Marokkaanse autoriteiten om opheldering gevraagd over de gebeurtenissen aan de grens van Melilla afgelopen vrijdag. Meer dan 20 migranten kwamen om toen zij probeerden het hek naar de enclave te beklimmen.

"Wij staan in contact met de Marokkaanse autoriteiten om de omstandigheden van deze sterfgevallen te begrijpen," vertelde de woordvoerster van de Europese Commissie, Nabila Massrali, op een persconferentie. "Onze gedachten gaan uit naar de families van de omgekomen migranten en de gewonden, waaronder meerdere leden van de Marokkaanse en Spaanse veiligheidsdiensten."

Lees ook: Bestorming Melilla: Marokkaanse agenten grepen in aan Spaanse kant

De situatie "verontrust" de Europese Commissie volgens Massrali. Zij verwees naar de noodzaak van "meer samenwerking tegen georganiseerde smokkelnetwerken". "De veiligheid van migranten, het voorkomen van het gebruik van geweld en de eerbiediging van de mensenrechten blijven prioriteiten en wij zullen met al onze partners blijven samenwerken om de migratie in al haar aspecten te beheren," aldus de woordvoerster.

"De gebeurtenissen bij de grensovergang van Melilla zijn verontrustend. In de eerste plaats vanwege het verlies aan mensenlevens. Ten tweede kan het gewelddadig en gedwongen overschrijden van een internationale grens nooit worden getolereerd," aldus EU-commissaris voor Migratie Ylva Johansson op haar Twitter-account van zondag.

Lees ook: Marokkaanse politieagenten overleden aan grens Melilla

Ook de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, heeft zondag vanuit Elmau, waar hij de G7-top bijwoonde, het geweld aan de grens van Melilla betreurd en zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en hun families.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team