Zoeken

Marokko wil overleden migranten Melilla begraven

27 juni 2022 - 19:40 - Wereld

©

Marokko is voornemens de sub-Saharaanse migranten die bij de bestorming van de grens met Melilla om het leven kwamen, te begraven op de begraafplaats van Sidi Salem, een voorstad van Nador. Op de begraafplaats werden zondag verschillende graven gedolven.

De Marokkaanse autoriteiten hebben deze begraafplaats gekozen voor de migranten die zijn omgekomen toen zij probeerden de omheining van Melilla te beklimmen. Er is zondag door de Marokkaanse vereniging voor Mensenrechten (AMDH) een foto op Facebook geplaatst van personeel op de begraafplaats dat graven aan het delven is. Dit wijst erop dat de overleden migranten daar begraven zouden kunnen worden.

Lees ook: Marokkaanse politieagenten overleden aan grens Melilla

Volgens bronnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou de begraafplaats van Sidi Salem in aanmerking komen om de lichamen te begraven. De datum van de begrafenis werd echter niet bekendgemaakt. De graven werden gedolven in een zone die afgescheiden is van de andere graven, zo deelden dezelfde bronnen mee. Er zouden twaalf graven zijn gedolven en dat de operatie maandag zou worden verder gezet.

De Marokkaanse autoriteiten werden in een gezamenlijke verklaring door tien Marokkaanse en Spaanse humanitaire organisaties opgeroepen de lichamen van de slachtoffers te identificeren en ze in samenwerking met de migrantenverenigingen aan de families terug te bezorgen. Tot nu toe hebben de Marokkaanse autoriteiten nog geen informatie vrijgegeven over de nationaliteit van de migranten of over het verloop van hun begrafenis.

Lees ook: Marokkaanse politieagenten gewond aan grens Melilla

Afgelopen vrijdag probeerden bijna 2000 migranten uit Sub-Sahara Afrika de oversteek te maken van Nador naar Melilla. Volgens de autoriteiten in Nador zijn er 23 migranten gedood en nog eens tientallen gewond geraakt bij botsingen met Marokkaanse veiligheidstroepen. Andere bronnen spreken van meer doden. Er zouden ook doden gevallen zijn bij de Marokkaanse veiligheidstroepen.

Bladna.nl