Zoeken

Bestorming Melilla: Marokkaanse agenten grepen in aan Spaanse kant

28 juni 2022 - 09:40 - Marokko

©

Marokkaanse veiligheidsagenten zouden afgelopen vrijdag de grenshekken in Melilla zijn overgestoken om de migranten die erin geslaagd waren de autonome stad binnen te dringen, te slaan en te arresteren.

Marokkaanse agenten verlieten het grondgebied van het koninkrijk om aan de andere kant van de grens in Melilla migranten te arresteren. "Ik was verbaasd toen ik aan de Spaanse kant van het hek Marokkaanse politieagenten zag die migranten mishandelden en terugstuurden. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in de vier jaar dat ik in Melilla werk," zegt fotojournalist Javier Bernardo van Público. Hij was getuige van de gebeurtenissen en zag ook dat Marokkaanse agenten migranten arresteerden, die hen door Spaanse agenten werden overhandigd.

Lees ook: Marokko wil overleden migranten Melilla begraven

Volgens bronnen bij het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is de operatie correct uitgevoerd. Daarbij wordt niet aangegeven of de Marokkaanse agenten toestemming hadden om het Spaanse grondgebied te betreden. Verscheidene juridische deskundigen vinden de aanwezigheid van Marokkaanse troepen op Spaans grondgebied echter abnormaal. "Dit kan alleen in een uitzonderlijk geval gebeuren", legt advocaat Andrés García Berrio uit. Daniel Amelang, advocaat bij het Legal Network, beschouwt deze operatie dan weer als "onregelmatig".

Van de 2000 migranten die in Melilla probeerden te geraken, slaagden 500 er in over het hek te klimmen en konden 133 de enclave effectief binnenkomen. De Marokkaanse autoriteiten melden dat 23 migranten bij de invasie zijn omgekomen. Ze stierven door verstikking of door een val van het bijna 10 meter hoge hek. De Spaanse premier Pedro Sanchez prees de samenwerking tussen de Marokkaanse en Spaanse politie om de migranten af te weren.

Lees ook: Marokkaanse politieagenten overleden aan grens Melilla

De Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) en de Spaanse NGO Caminando Fronteras, hebben het "extreme geweld" bekritiseerd, waaraan zowel de migranten als de Spaanse en Marokkaanse agenten zich schuldig hebben gemaakt. Ze vragen een onafhankelijk onderzoek om de verantwoordelijkheden vast te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team