Zoeken

Bestorming Melilla: Marokko beschuldigt Algerije

30 juni 2022 - 17:00 - Wereld

©

Marokko beweert dat de sub-Saharaanse migranten die afgelopen vrijdag over de grenshekken van Melilla probeerden te springen, werden geleid door "ervaren militieleden" die zich via de grens met Algerije in hun midden hebben gevoegd. Vandaar het "extreme geweld" waarvan melding werd gemaakt en waarbij ten minste 23 migranten omkwamen.

"Het extreme geweld van de migranten en hun strategie tijdens de aanval, wijzen op een hoge graad van organisatie en een goed geplande vooruitgang door doorgewinterde en goed getrainde leiders, zoals militieleden met ervaring in conflictgebieden," vertelden bronnen van de Marokkaanse ambassade in Madrid aan Europa Press.

Lees ook: Stormloop Melilla: Europa vraagt Marokko om uitleg

Volgens dezelfde bronnen zijn deze migranten Marokko binnengekomen via de grens met Algerije, "profiterend van de opzettelijke laksheid van dit land bij de controle van zijn grenzen met Marokko". "Gewapend met stokken, machetes, stenen en messen", vielen ze Marokkaanse politieagenten aan. Daarbij zijn er volgens dezelfde bronnen zo’n 140 agenten gewond geraakt.

Lees ook: Bestorming Melilla: Marokko bevestigt dood politieagent

Marokko hekelt ook de vele netwerken voor mensensmokkel en herinnert eraan dat er in de afgelopen vijf jaar, 5000 netwerken voor mensenhandel zijn ontmanteld, waarvan 256 in 2021 en 100 sinds het begin van het jaar. Sinds 2017 werden er ook zo’n 360.000 pogingen tot illegale immigratie verijdeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team