Zoeken

Spaans leger boos op premier vanwege "angst" voor Marokko

13 september 2022 - 20:00 - Wereld

©

Spanje heeft onlangs 20 Eurofighter-gevechtsvliegtuigen besteld voor de verdediging van de Canarische Eilanden. Volgens de laatste berichten hebben de Spaanse autoriteiten echter besloten om de vliegtuigen niet in te zetten in de archipel, uit vrees Marokko te "irriteren".

Onder druk van Marokko en uit vrees voor nieuwe spanningen met het koninkrijk, heeft de Spaanse regering op het laatste moment haar plan teruggedraaid. Het land wilde de gevechtsvliegtuigen na hun ontvangst in 2026 meteen naar de Canarische Eilanden sturen. Maar Marokko, dat aanspraak maakt op dit grondgebied, zou de actie als een "aanval" kunnen beschouwen. Daarom verzekerde de Spaanse minister Margarita Robles van Defensie, dat de gevechtsvliegtuigen niet meer zullen worden ingezet in de archipel, aldus Moncloa.

Lees ook: Brief van Pedro Sanchez aan Mohammed VI als vertrouwelijk geclassificeerd

De ommezwaai van de regering van Pedro Sanchez heeft tot verontwaardiging geleid bij de Spaanse strijdkrachten. Ze bekritiseren de "laffe" houding van het hoofd van de uitvoerende macht, die zoveel schrik heeft om zijn goede betrekkingen met Marokko te schaden. Het is dezelfde buitensporige angst die hem ertoe heeft aangezet zijn standpunt over de Sahara te wijzigen om een einde te maken aan de lange diplomatieke crisis met het koninkrijk. De gevechtsvliegtuigen voor de Canarische Eilanden zullen dus een kleiner bereik hebben dan andere Eurofighters, enkel en alleen om Marokko gerust te stellen.

Lees ook: Mohammed VI reageert op standpuntwijziging Spanje over Sahara

Ondertussen waarschuwen Spaanse militaire bronnen voor de inzet van F-16-gevechtsvliegtuigen door Marokko, in de buurt van de Canarische Eilanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team