Zoeken

Brief van Pedro Sanchez aan Mohammed VI als vertrouwelijk geclassificeerd

5 september 2022 - 17:40 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken blijft de brief geheim houden die Pedro Sanchez op 14 maart aan Koning Mohammed VI heeft gericht en waarin hij zijn steun uitspreekt voor het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara.

De kabinetschef van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Diego Martínez Belío, vertelde aan een Spaans mediakanaal dat een digitale kopie van de brief niet ter beschikking kon worden gesteld. De reden is het "vertrouwelijke karakter" van het document en de wens om "de bilaterale betrekkingen van Spanje" met Marokko of andere derde landen "in stand te houden".

Lees ook: Mohammed VI reageert op standpuntwijziging Spanje over Sahara

"Het vertrouwelijke karakter van dit document is gerechtvaardigd", benadrukte de kabinetschef van José Manuel Albares. Daarbij verklaarde hij dat de inhoud van de brief die president Pedro Sanchez op 14 maart aan Koning Mohammed VI had gestuurd, reeds "algemeen bekend" was. Hij deed een beroep op de media om zich te houden aan de versie van de brief die door de krant El País werd gepubliceerd, ook al bevat deze spelfouten als gevolg van de vertaling van de oorspronkelijke tekst van het Frans naar het Spaans.

Op 18 maart werd het bestaan van deze brief bekend door een mededeling van het Koninklijk Marokkaans Kabinet, waarin stond dat Pedro Sanchez zijn steun had betuigd aan het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara, dat hij beschouwde als "de meest serieuze, geloofwaardige en realistische basis voor een oplossing van het conflict". Dit was het begin van een nieuwe fase in de betrekkingen tussen de twee landen "gebaseerd op wederzijds respect”.

Lees ook: Dit is waarom Marokko zijn onderhandelingen met Spanje altijd wint

Op 7 april reisde Pedro Sánchez naar Rabat, waar hij moeilijke kwesties besprak met Koning Mohammed VI. In de gezamenlijke verklaring aan het eind van de bijeenkomst werd de nieuwe routekaart voor de betrekkingen uiteengezet. Algerije reageerde op de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Spanje door op 8 juni zijn ambassadeur uit Madrid terug te roepen en het verdrag van vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking met Spanje op te schorten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team