Zoeken

"Na de Sahara zal Marokko Ceuta en Melilla aanvallen"

19 mei 2022 - 13:10 - Wereld

©

Roman Rodriguez, vice-president en minister van Financiën van de Canarische Eilanden, herhaalde het standpunt van de regering van de Canarische Eilanden over de Sahara. Hij erkende het recht op zelfbeschikking en benadrukte dat Marokko na de Sahara ook Sebta en Melilla zal aanvallen.

"Wij delen Marokko’s annexatie-aspiraties niet, wij strijden ertegen", zei de vice-voorzitter van de Canarische Eilanden in antwoord op een vraag van het Canarische Podemos parlementslid Manuel Marrero over het nieuw standpunt van de Spaanse, Franse en Duitse regeringen over de kwestie van de Sahara. Hij sprak de vrees uit dat deze verandering ertoe zou kunnen leiden dat de Europese Unie haar standpunt over de kwestie ook wijzigt.

Lees ook: Marokko erkent "Spaans karakter Canarische Eilanden"

Verder hoopte Rodríguez dat Marokko er "nooit" in zal slagen zijn soevereiniteit over de Sahara uit te oefenen, tenzij het Sahrawi-volk die weg zou kiezen. Na de Sahara zal het koninkrijk, zo voegde hij eraan toe, ook proberen de autonome steden Sebta en Melilla, en de Canarische Eilanden te annexeren. De Canarische vice-president acht het daarom dringend nodig dat er actie ondernomen wordt om de grens met de Marokkaanse wateren af te bakenen en de soevereiniteit van de Sahara te beschermen, meldt Canarias7.

Rodriguez kondigde ook aan dat Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, op 26 mei een bezoek zal brengen aan de archipel om de verandering van standpunt van de Spaanse regering en de mogelijke gevolgen voor de eilanden uit te leggen. De minister zal de redenen voor de afwezigheid van de Canarische Eilanden in de Spaans-Marokkaanse Immigratiecommissie ook moeten uitleggen. Deze commissie werkt aan de invoering van mechanismen om migranten "af te schrikken".

Lees ook: Sahara: Polisario blijft druk uitoefenen op Spanje

Aan de andere kant heeft minister Albares reeds verzekerd dat de Canarische Eilanden zullen deelnemen aan de werkzaamheden van de Commissie voor de Onderhandeling over de Territoriale Wateren. Hier wordt beoogd de grens tussen de Canarische en Marokkaanse wateren vast te stellen "binnen het kader van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het Zeerecht".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team