Zoeken

Spanje gaat drones inzetten in buurt van Marokko

19 juli 2022 - 20:20 - Wereld

©

In september zal de Spaanse luchtmacht MQ-9 Predator drones inzetten op de Canarische Eilanden, dicht bij de Marokkaanse grens. Zij zullen de migratiestromen controleren en de territoriale wateren bewaken.

De Predator drones zullen in september worden ingezet op de militaire basis Lanzarote bij Fuerteventura, dicht bij de Marokkaanse kust en in de buurt van de Sahara. In oktober zullen de Predators deelnemen aan oefening "Sirio 22", de grootste jaarlijkse oefening van de Spaanse luchtmacht, aldus de legerleiding. Het is de bedoeling het systeem in Spanje, op de Balearen en de Canarische eilanden te ontwikkelen en te verbeteren, meldt El Confidencial.

Lees ook: Onderwaterdrones voor drugstransport tussen Marokko en Spanje

Een van de gevoeligste punten voor de strijdkrachten is de luchtverdediging van de Canarische Eilanden. Enkele weken geleden heeft het Spaanse ministerie van Defensie een contract ondertekend voor de aankoop van 20 Eurofighter-vliegtuigen. Deze gevechtsvliegtuigen zullen de F-18’s van de luchtmacht vervangen, die tweedehands in de Verenigde Staten waren gekocht.

Lees ook: Marokko voert oorlog tegen drugssmokkel met drones

Spanje is door de militaire opbouw van Marokko gedwongen zijn leger op te waarderen. Marokko heeft Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen, die superieur zijn aan de F-18’s. De Predator werd voor het eerst in Spanje ingezet op 29 juni, de eerste dag van de NAVO-top in Madrid. De Predator drones zullen ook worden gebruikt voor grensbewaking, bestrijding van drugshandel, illegale immigratie en controle van de Spaanse territoriale wateren in de Straat van Gibraltar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team