Zoeken

Mohammed VI reageert op standpuntwijziging Spanje over Sahara

27 augustus 2022 - 12:20 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft zich eindelijk uitgesproken over het gewijzigde standpunt van Spanje inzake de Sahara. In zijn toespraak ter gelegenheid van de Dag van de Revolutie van de Koning en het Volk op zaterdag 20 augustus, omschreef de monarch de standpuntwijziging als "duidelijk en verantwoord".

Op 18 maart meldde het Marokkaanse koninklijk kabinet in een verklaring dat president Pedro Sanchez een brief had geschreven aan Koning Mohammed VI, waarin hij de steun van Spanje uitsprak voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Op 7 april ontmoette de Spaanse president de Marokkaanse monarch in Rabat, waarmee er een einde kwam aan de lange diplomatieke crisis tussen de twee landen en er een nieuwe fase aanbrak in hun betrekkingen.

Lees ook: Sahara: Koning Mohammed VI bekritiseert Frans standpunt

Mohammed VI heeft het onderwerp vijf maanden lang nooit publiekelijk aangesneden. Maar zaterdag deed hij dat wel in zijn toespraak ter gelegenheid van de Dag van de Revolutie van de Koning en het Volk. "Wij waarderen het duidelijke en verantwoordelijke standpunt van ons buurland Spanje, dat behoorlijk op de hoogte is van de oorsprong en de waarheid van dit conflict. De constructieve houding heeft een nieuwe fase in het partnerschap tussen Marokko en Spanje geopend", aldus de monarch.

"Marokko is de enige begunstigde van dit hele proces," analyseert auteur Jorge Bustos. "Tot nu toe weten we niet wat Spanje hierbij wint. Marokko heeft net 500 miljoen euro gekregen van de Europese Unie om illegale migratie te bestrijden, terwijl het druk uitoefent op de Europese democratieën. De betrekkingen tussen de twee landen zijn niet voldoende verbeterd," aldus Bustos.

Lees ook: Moulay Hassan in koppel met Prinses Leonor?

Het besluit van Pedro Sanchez "mist uitleg", zegt televisiepresentator Antonio San José. "Als je een beslissing neemt zoals die van vijf maanden geleden, dan moet je dat uitleggen. Veel mensen in Spanje en daarbuiten begrepen het niet. Vandaag zegt de Koning van Marokko dat Spanje verantwoordelijk heeft gehandeld," aldus Antonio San José.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team