Zoeken

Pedro Sánchez herformuleert steun aan autonomieplan Marokko bij de VN

26 september 2022 - 07:00 - Wereld

©

In zijn toespraak tijdens de 77ᵉ Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, sprak de Spaanse premier Pedro Sánchez onder andere over de Sahara-kwestie.

Spanje steunt een "wederzijds aanvaardbare politieke oplossing in het kader van het VN-Handvest en de resoluties van de Veiligheidsraad" voor de kwestie van de Sahara, aldus Pedro Sánchez. "Spanje zal ook de Saharawi-bevolking in de vluchtelingenkampen blijven steunen zoals het altijd heeft gedaan, als belangrijkste internationale donor van humanitaire hulp in deze context", voegde hij eraan toe.

Lees ook: Spaans leger boos op premier vanwege "angst" voor Marokko

De Spaanse premier zei eveneens dat zijn land "het werk van de speciale gezant van de Secretaris-Generaal van de VN, dat wij absoluut van cruciaal belang achten, ten volle zal steunen". Zijn woorden staan in schril contrast met die van de Marokkaanse regeringsleider bij de VN. "De oplossing moet gebaseerd zijn op het Marokkaanse autonomieplan als enige oplossing voor dit conflict, met respect voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van het Koninkrijk," zei de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch.

Lees ook: Brief van Pedro Sanchez aan Mohammed VI als vertrouwelijk geclassificeerd

Betekent dit dat Madrid zijn standpunt over de Sahara heeft herzien? In maart stuurde Pedro Sanchez een boodschap naar Koning Mohammed VI, waarin hij verklaarde dat zijn land "het in 2007 gepresenteerde Marokkaanse autonomie-initiatief beschouwt als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor de oplossing van het geschil". Een ommezwaai die heeft bijgedragen aan de opwarming van de betrekkingen tussen de twee landen. Omgekeerd heeft het gezorgd voor een afkoeling van de betrekkingen tussen Spanje en Algerije, de beschermheer van de Polisario.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team