Zoeken

Marokko stelt afbakening zeegrenzen met Canarische Eilanden voor onbepaalde tijd uit

3 oktober 2022 - 17:00 - Marokko

©

De oorspronkelijk voor maandag geplande goedkeuring van de wet inzake de afbakening van de maritieme zones met de Canarische Eilanden, is door Marokko voor "onbepaalde tijd" uitgesteld.

Volgens de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, is het Marokkaanse besluit "goed nieuws". Hij herinnert eraan dat de door Marokko voorgestelde afbakening ook de wateren rond de archipel omvat. Deze behoren tot de Spaanse exclusieve economische zone (EEZ).

Lees ook: Zeegrenzen: Rabat en Madrid hervatten onderhandelingen

Ondanks de vertraging bij de goedkeuring van de afbakeningswet moeten de Spaanse en Canarische regeringen "zeer waakzaam" blijven, zegt Torres. "We moeten voorkomen dat Marokko zijn voornemen om een deel van de wateren rond de Canarische Eilanden bij zijn grondgebied te voegen, doorvoert", aldus de bewindsman.

Lees ook: Marokko zou afbakening maritieme gebieden met Spanje blokkeren

De huidige president van de Canarische Eilanden besprak de kwestie zondag tijdens een ontmoeting met waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Margarita Robles. Voor beiden is het "duidelijk dat het niveau van controle en waakzaamheid moet worden gehandhaafd om de belangen van de archipel en Spanje te beschermen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team