Zoeken

Regering geeft toelichting over repatriëring in het buitenland gestrande Marokkanen

18 december 2021 - 12:40 - Marokko

©

Het interministerieel comité voor de monitoring van de coronapandemie in Marokko heeft voor Portugal, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije gekozen, als landen van vertrek voor de repatriëringvluchten van in het buitenland gestrande Marokkanen. Het comité rechtvaardigt deze keuze door de geografische ligging en de ontwikkeling van de pandemie in deze landen.

Tijdens een persconferentie na de ministerraad, heeft regeringswoordvoerder Mustapha Baitas, de kwestie besproken van de repatriëring van Marokkanen die recent naar verschillende landen in de wereld zijn afgereisd en daar nu vast zijn komen te zitten.

Lees ook: Marokko geeft onderdanen nog één week om terug te keren

"Wij hebben vernomen dat een groot aantal Marokkaanse burgers in verschillende landen is gestrand en wenst terug te keren. We hebben ervoor gekozen om de luchtgrenzen voor deze burgers te openen", aldus de minister. De regering kondigde aan dat de doortocht via drie landen zal verlopen, namelijk de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en Portugal.

Gestrande mensen in de Golfregio kunnen via de luchthavens van de Verenigde Arabische Emiraten reizen en de mensen die in West-Europa en Noord-Amerika vastzitten, hebben de mogelijkheid om te reizen via de luchthavens van Portugal. Turkije werd ook geselecteerd omwille van zijn geografische ligging tussen Azië en Oost-Europa, legt Baitas uit.

Lees ook: Marrakech: in deze hotels gaan Marokkanen in quarantaine

Bovendien is er een mechanisme ingesteld ten behoeve van de repatrianten, benadrukte hij. Ze worden gedurende 7 dagen door de regering in speciale hotels opgevangen. "Er zal worden gezorgd voor een dagelijkse follow-up en er zullen PCR-tests worden uitgevoerd tijdens hun quarantaine, om besmetting van de repatrianten of hun gezinnen te voorkomen", merkt hij op.

Hij sluit af met de boodschap dat "de Marokkaanse autoriteiten het behoud van de fysieke integriteit en de gezondheid van Marokkanen boven alle andere overwegingen zullen blijven plaatsen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team