Zoeken

Overlijden vader was aanleiding voor instorting Ihattaren

3 juli 2022 - 17:00 - Sport

©

De Marokkaans Nederlandse topvoetballer Mohamed Ihattaren is weer aan de slag. De Ajacied vertelt openhartig over de dood van zijn vader, die de aanleiding was voor de moeilijke periode in zijn jonge leven.

De 20-jarige Mohamed Ihattaren zag er zes maanden geleden nog zeer anders uit. Met een donkere periode achter de rug was hij zijn lichamelijke en mentale fitheid kwijt en was er van zijn carrière als topsporter ook niets meer te bespeuren. Na een periode van mediastilte brak Ihattaren afgelopen zaterdag de stilte. Hij lijkt hard op weg zijn ontspoorde carrière terug op de rails te krijgen en vertelt openlijk over de donkere periode die hij net heeft afgesloten. "Ik heb voor mijn leeftijd veel meegemaakt. Daar heb ik alleen nooit bij stilgestaan. Dat kwam een jaar geleden pas, na mijn transfer. Ik kon het niet meer opbrengen om dagelijks te voetballen."

Lees ook: Mohamed Ihattaren aan de slag bij Ajax

Zijn vader Mostapha overleed bijna drie jaar geleden. "Dat heeft mijn leven heel erg veranderd. Nu besef ik dat het hebben van ouders het mooiste is wat er is. Mijn vader was mijn grootste fan. Elke wedstrijd was hij er als eerst. Het maakte niet uit wanneer of waar. Zijn overlijden heeft me veel pijn gedaan", zegt hij in het AD.

Na de dood van zijn vader kwam Ihattaren in de problemen bij PSV en een vertrek van de voorbestemde Oranje-international uit Eindhoven werd onvermijdelijk. "Ik had nog nooit wat meegemaakt. Ik kwam als jonge jongen bij PSV 1. Ik was een snotneus. Dat ben ik misschien nog steeds. Op dat moment maak je dingen mee. Die verwacht je niet op 18-jarige leeftijd. Dat je opeens moet bidden voor je vader, terwijl je teamgenoten dagelijks met hun vader ziet bellen. Dat was een gemis wat later kwam."

In Italië voelde Ihattaren zich enorm alleen. "Eenzaam, ja, en dan ga je automatisch nadenken. Over mijn vader vooral. Ik kon het toen gewoon niet meer opbrengen om dagelijks op het veld te staan. Vooral mentaal niet. Dat was voor mij het moment dat ik dacht: ik wil terug naar mijn familie. Ik kies nu voor mezelf. Daarom wilde ik terug naar mijn vertrouwde omgeving. Het voetbal was ik alleen even zat. Ik had nergens meer zin in. Op dat moment weet je ook niet meer wat er gebeurt en gaat alles snel. Ik sliep laat. In de emotie at ik ook slecht. Dan wandelde ik in mijn eentje buiten om tot mezelf te komen. Mensen begrepen me ook een tijdlang niet. Dan zonderde ik me van iedereen af en liet ik even niks van me horen. Ik wilde mezelf de tijd geven".

Lees ook: Het debuut van Mohamed Ihattaren bij Jong Ajax

Ajax ontfermde zich eind januari over Ihattaren. De club huurde hem voor een jaar van Juventus. Het toezicht en de coaching vanuit Ajax is zeer streng en ook zijn omgeving steekt een handje toe. "Daar heb ik af en toe nog behoefte aan", zegt hij eerlijk. Ook vanwege zijn moeder. "Ze is blij dat ik nu op trainingskamp ben. Hoeft ze ook niet met pannen en slippers te gooien", aldus Ihattaren. Toch blijft het de vraag of Ihattaren stevig genoeg in zijn schoenen staat om een eventuele nieuwe terugval het hoofd te bieden. "Wat me ook heeft teruggebracht, is mijn achternaam", zegt hij dan. "Dan zou ik niet eens mezelf, maar mijn vader laten vallen. Ik wil zijn naam hoog houden. De mensen om ons heen weten hoe hij was. Het deed me pijn als ik las dat ik in het nachtleven zou zitten. Zo zijn wij helemaal niet opgevoed. Hij zou daar niet trots op zijn geweest. Zo ga je denken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team