Zoeken

Opheldering over fraude met flats in Martil

4 februari 2022 - 19:00 - Marokko

©

De stad Martil geeft opheldering over de 18 flats ter waarde van 50 miljoen dirham die op frauduleuze wijze aan de gemeente zijn onttrokken. De gemeente zegt ook dat ze het kadaster in 2013 hebben verzocht om 20 flats te registreren en niet 18.

De feiten dateren van 2011. Om een geschil te beslechten dat het gevolg was van overtredingen van drie vastgoedmaatschappijen, die destijds in tientallen woningen illegaal extra verdiepingen bouwden, beloofden de vastgoedmaatschappijen "Mixta", "Al-Bayt Al-Atik" en "Calaires", om 88 appartementen ter waarde van meer dan 200 miljoen dirham aan te bieden aan de gemeente Martil. Maar het bedrijf "Calaires" heeft zijn woord niet gehouden. Het was de bedoeling dat de stad 18 appartementen zou krijgen, maar de flats komen niet voor op de lijst van goederen van de gemeente, die volgens de wet in het kadaster moeten worden ingeschreven. Vandaar de verdenking van fraude.

Lees ook: Marokko: 18 flats gestolen van de stad Martil

In een verklaring die Al Oâmk Al Maghribi heeft ontvangen, legt de gemeente Martil uit dat ze het kadaster in 2013 heeft gevraagd 20 flats te registreren en niet 18, maar dat "dit verzoek onbeantwoord is gebleven". Bovendien is de schenker zijn beloften niet nagekomen en heeft hij de appartementen niet geleverd om ze in te schrijven in de eigendomsregisters van de gemeente.

Het Noordse observatorium voor de mensenrechten (ONDH), dat aan de basis ligt van de klacht wegens "diefstal en oplichting van gemeenschappelijke bezittingen", die onlangs bij de procureur des Konings bij de rechtbank van Tetouan is ingediend, heeft gereageerd op de verduidelijking. "Hoe kon de onderneming Calaires het probleem van de illegale bouw van de verdiepingen oplossen zonder haar beloften na te komen en zonder de donatie aan de gemeente te overhandigen, indien er geen sprake was van een duidelijke heimelijke verstandhouding en corruptie," vraagt het observatorium zich in een verklaring af.

Lees ook: Wereld-Marokkanen slachtoffer vastgoedfraude in Nador

De organisatie spreekt haar verbazing uit over "de onnauwkeurigheid van de gegevens die door de gemeente werden verstrekt, waarbij wordt opgemerkt dat het gaat om 18 flats, en niet 20, zoals aangegeven in het gemeentelijke besluit nr. 98/2011 op basis van correspondentie van de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bijgevolg verzoekt het ONDH de procureur des Konings om ook een onderzoek in te stellen bij de regionale directeur van het kadaster van de stad M’diq, gezien "de ernstige beschuldigingen die de gemeente Martil tegen hem heeft geuit, wegens de niet-registratie van de 18 appartementen op naam van de gemeente in het kadaster".

Volgens een bron die dicht bij de zaak staat, heeft de gouverneur van M’diq-Fnideq, Yassine Jari, zijn diensten gevraagd om de zaak te onderzoeken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team