Zoeken

Omikron: zal Marokko de gezondheidsbeperkingen verscherpen?

21 december 2021 - 21:00 - Marokko

©

Het Wetenschappelijk Comité voor de vaccinatie tegen Covid-19 heeft zich nog niet uitgesproken over de opkomst van de nieuwe variant Omikron, die als besmettelijker wordt aanzien. In Europa zijn de gezondheidsbeperkingen aangescherpt. Marokko heeft deze stap nog niet gezet. Voorlopig is alleen het luchtverkeer geschorst en gaan de nieuwjaarsvieringen niet door.

Ondanks de nieuwe uitbraak van de omikronvariant heeft Marokko de sanitaire beperkingen nog niet verscherpt, zoals het in augustus jongstleden voor de Deltavariant heeft gedaan. Het besluit om dit niet te doen kan worden ingegeven door de nog steeds stabiele gezondheidssituatie in het koninkrijk.

Lees ook: Marokko verbiedt nieuwjaarsviering en stelt avondklok in

"Op dit moment is de epidemiologische situatie relatief stabiel. We bevinden ons in de groene epidemiologische zone, hoewel het aantal positieve gevallen de afgelopen dagen aanzienlijk is toegenomen," vertelt professor Said Motaouakkil, lid van het Wetenschappelijk en Technisch Comité voor Covid-19, aan Media24.

Er is ook brede steun voor de nationale inspanningen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen. Sommigen vinden het echter normaal dat het wetenschappelijk comité strengere beperkende maatregelen aanbeveelt, met name het ’s nachts regelen van het verkeer in het stadscentrum, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Eerste geval van omikronvariant ontdekt in Marokko

Het inspuiten van een derde dosis kan niet snel genoeg gebeuren. Slechts 27% van de 65-plussers heeft een derde dosis ontvangen, terwijl deze bevolkingsgroep het meest kwetsbaar is en een bedreiging vormt voor het gehele Marokkaanse gezondheidssysteem.

Volgens een bron in het wetenschappelijk comité is het vermogen van het lichaam om weerstand te bieden tegen de nieuwe omikronvariant niet sterk genoeg bij mensen die het oude gezondheidsprotocol volgden dat gebaseerd was op twee dosissen van AstraZeneca of Sinopharm, of één dosis van Johnson & Johnson.

Lees ook: Marokko: 13 miljoen vaccins dreigen te vervallen

Bij mensen die de derde dosis kregen, stijgt de werkzaamheid van het vaccin tot 75% in het geval van de Delta- en Omikronvarianten. Vandaar de noodzaak om vast te houden aan de vaccinatiecampagne met drie dosissen om de pieken te vermijden die bij vorige golven van Covid-19 werden bereikt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team