Zoeken

Nederlandse politieagenten geschorst na racisme tegen Marokkanen

28 maart 2023 - 15:00 - Wereld

©

Zes politiemensen van de afdeling Oost-Nederland zijn per direct geschorst vanwege ongepaste en racistische uitspraken. Ze riepen onder meer "minder, minder, minder" naar mensen van Marokkaanse afkomst op de weg.

Op sociale media gaan beelden rond die gefilmd zijn vanuit een busje dat door Parijs rijdt met politiemedewerkers. Ze waren daar in hun privétijd om de wedstrijd van het Nederlands elftal te bezoeken. De zes inzittenden lieten zich racistisch uit over voorbijgangers.

Lees ook: Racisme bij Nederlandse politie strenger bestraft

Een van de politieagenten roept meermaals dat er maar "één blanke" op straat te zien is. "Hier staat er een met een bomgordel", roept iemand. De inzittenden lachen en roepen onder meer "minder, minder, minder", verwijzend naar de omstreden uitspraak van PVV-leider Geert Wilders. "Jullie zijn aan het filmen alsof we hier in een dierentuin rijden", zegt een politiemedewerker buiten dienst. "Dat is het toch ook", reageert een ander. Eén van de agenten merkt zelfs op dat ze door deze uitspraken in het achtuurjournaal terecht zullen komen.

Lees ook: België: 30 politieagenten verdacht van racisme en mobbing

Politiechef Janny Knol van Oost-Nederland bevestigt dat er een onderzoek wordt gevoerd naar het filmpje. "Als politie zijn wij erg geschrokken van deze beelden en uitlatingen, want wij willen een politie van én voor iedereen zijn", zegt ze. "Het gedrag van deze collega’s, ook al waren ze in privétijd, past hier niet bij en is volstrekt onacceptabel."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team