Zoeken

Geert Wilders veroordeeld voor "minder Marokkanen" uitspraken

5 september 2020 - 17:30 - Wereld

©

Geert Wilders is vrijdag door de rechtbank van Den Haag schuldig bevonden aan groepsbelediging voor zijn "Minder Marokkanen" uitspraken in 2014.

De PVV-leider kreeg echter geen straf en werd ook vrijgesproken van aanzet tot haat en discriminatie. "Hij heeft de eer en waardigheid van Marokkanen aangetast. Dergelijke uitspraken kunnen een bijdrage leveren aan polarisatie binnen de samenleving", zei het hof.

"De ruime uitingsvrijheid ontbreekt in het bijzonder bij het belasteren van minderheidsgroepen, omdat daarmee de pluriforme democratische samenleving wordt ondergraven. Verdraagzaamheid en respect voor de gelijkwaardigheid van alle mensen vormen immers het fundament van een democratische en pluriforme samenleving", vervolgde de rechter.

Wilders stond terecht voor een vraag op verkiezingsavond. Hij vroeg toen aan zijn aanhangers of ze meer of minder Marokkanen in Nederland wilden. Toen zijn volgers "Minder!" riepen antwoordde hij "Dan gaan we dat regelen".

De politicus heeft al laten weten in cassatie te willen gaan bij de Hoge Raad. "Nederland is een corrupt land geworden. Ik zal altijd doorgaan. Dit zal mij en de PVV sterker maken.", verklaarde hij na de uitspraak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team