Zoeken

Racisme in Spanje: Marokkaan getuigt over aanval door politieagenten (video)

19 april 2023 - 21:00 - Wereld

©

De onderzoeksrechtbank van Cornellà in Barcelona heeft afgelopen november een onderzoek geopend tegen vijf lokale politieagenten, die door de 20-jarige Imad, van Marokkaanse afkomst, beschuldigd worden van een racistische agressie.

In zijn klacht verklaart Imad dat hij het slachtoffer is geworden van racistische beledigingen en van een agressie door lokale politieagenten in Cornellà. "Ze hebben me geslagen omdat ik Marokkaan ben", zei hij. De feiten dateren van 24 oktober 2022 en worden uitgelegd in een video die door de klager is opgenomen, meldt El Diario. In de video is een van de agenten te horen die de jongeman in de volgende bewoordingen aanspreekt: "Fuck you, ik schiet je kop eraf". Imad zegt dat hij ook "schijtmoor" werd genoemd.

Lees ook: Politie Nederland geteisterd door racisme

Toen hij met een vriend over straat liep stopte een politieauto achter hen. Vijf agenten sprongen op hem, vertelde Imad afgelopen donderdag bij de presentatie van het jaarverslag over institutioneel geweld door mensenrechtenorganisatie Iridia. "Ze grepen me bij de armen, vroegen me om mijn papieren en beledigden me", aldus de Marokkaan, die eraan toevoegde dat hij werd neergeslagen en klappen kreeg op zijn armen, borst en hoofd. Uiteindelijk verloor hij een tand en liep hij meerdere verwondingen aan het gezicht op.

De jongeman wist een deel van de scène met zijn mobiele telefoon te filmen, voor dat de agenten het opmerkten en de telefoon in de vuilnisbak gooiden. De video werd door de agenten verwijderd, maar bleef toch opgeslagen in het geheugen van de telefoon, aldus het slachtoffer. Hij belde de hulpdiensten en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Vanwege zijn verwondingen besloot hij een klacht in te dienen bij de Catalaanse politiemacht Mossos d’Esquadra. Ze verwezen hem echter terug naar het politiebureau waar de twee agenten werkten die hem zouden hebben mishandeld. Uiteindelijk diende hij een klacht in bij de rechtbank.

Lees ook: Mounir (26) overleden na politie-interventie in België

Om de zaak op te helderen opende de rechtbank van Cornellà een onderzoek naar vermeende misdrijven van verwonding en belemmering van de rechtsgang, en racistische discriminatie. Het onderzoek loopt nog. Imad is getekend door de ervaring. Hij zegt dat hij nu "bang" is wanneer hij langs een politiebureau loopt en dat zijn geestelijke gezondheid is verslechterd. "Ik ben niet meer zoals vroeger. Ik ben erg zenuwachtig. Ik ga niet meer uit om te feesten sinds de gebeurtenis en elke keer als ik een patrouille zie ben ik bang," concludeert hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team