Zoeken

Politie Nederland geteisterd door racisme

16 april 2023 - 09:00 - Wereld

©

In het afgelopen half jaar hebben politieagenten dertig meldingen gedaan van racistische of discriminerende uitlatingen en gedragingen vanwege collega’s.

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer van de Nationale Politie vertelt in een gesprek met NRC dat in opspraak geraakte agenten nu sneller dan vroeger geschorst worden. Er wordt nu ook sneller een onderzoek ingesteld. "Voorheen was er nogal eens handelingsverlegenheid binnen de politie om in dit soort gevallen op te treden. Dan werd er nogal eens gezegd: hij gaat bijna met pensioen of het was privé. Maar nu kijken we niet meer weg en durven we door te pakken." In het ergste geval kan iemand vanwege racisme ontslagen worden.

Lees ook: Nederlandse politieagenten geschorst na racisme tegen Marokkanen

Huyzer weigert te antwoorden op de vraag of dertig meldingen in een half jaar veel is. "Die vraag doet er niet toe. Er zullen nog veel meer meldingen komen. Het gaat erom dat collega’s melden, dat we de meldingen onderzoeken en dat we er adequaat en eenduidig op reageren. Wie de grens overgaat, zal dat altijd voelen", zegt ze. De meldingen werden voornamelijk ingediend door leidinggevenden bij de nieuwe coördinator racismebestrijding bij de politie.

Lees ook: Racisme bij Nederlandse politie strenger bestraft

De Nederlandse politie wil ook kijken naar de manier waarop problemen met betrekking tot racisme en discriminatie het best met de buitenwereld kunnen worden gedeeld en heeft leidinggevenden bij de politie ook gevormd om de betreffende agenten "te helpen op zoek te gaan naar hun innerlijk racisme", aldus Huyzer. "Het moet duidelijk worden dat wat ze zien op een paar vierkante kilometer niet mag leiden tot stereotypen over een hele bevolkingsgroep. Agenten moeten zien dat bepaalde problemen voortkomen uit armoede en kansenongelijkheid."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team