Zoeken

Campagne FvD in Nederland boekt succes bij jonge moslims

20 maart 2023 - 23:00 - Wereld

©

Thierry Baudet liet zich in het verleden vaak negatief uit over de islam en moslims en toch lijkt hij er vandaag met zijn partij, Forum voor Democratie (FvD), in te slagen steeds meer jonge moslims aan te trekken. Dat ziet opiniepeiler Aziz el Kaddouri, die in Nederland onderzoek doet naar het stemgedrag van mensen met een migratie-achtergrond.

El Kaddouri voert al twintig jaar onderzoek naar het stemgedrag van onder meer moslims en merkt een verschuiving sinds de landelijke verkiezingen van 2021. Op basis van de peilingen die hij onder de doelgroep hield, schat hij dat inmiddels 1 op de 10 moslimjongeren sympathie heeft voor FvD, schrijft NOS Nieuws.

Lees ook: Realityster Dave Roelvink verdiept zich in de Islam

Baudet heeft in zijn programma geen anti-islam beleid opgenomen, maar stemt in de Kamer echter geregeld voor moties die vijandig staan tegenover de islam. Zoals in 2020, toen FvD voor het PVV-wetsvoorstel stemde om Nederland te ’de-islamiseren’ en tegen de motie van Denk, om de islam te benoemen als een onderdeel van Nederland en dat moslims volwaardige burgers zijn. Daarnaast wil Forum migratie tegengaan en daarom vindt El Kaddouri de steun vanwege sommige moslims voor Baudet merkwaardig. "Hij kan bepaalde punten uit zijn programma schrappen, of daar de nadruk niet meer op leggen, maar als ik moties voorbij zie komen stemt hij altijd anti-islam."

El Kaddouri legt uit dat de groeiende steun van sommige jonge moslims voor FvD ontstond na de coronacrisi. "Alle vrijheidsbeperkingen tijdens corona zorgden er toen voor dat men zich afzette tegen de huidige politiek. Dus als er een partij komt die zegt: ’Wij begrijpen jullie, wij hebben dezelfde gevoelens’, dan zijn ze daar gevoelig voor." Ook herkennen sommige conservatieve moslims hun waarden in bepaalde standpunten van de partij van Baudet. "Hij is anti-woke, dus als je het hebt over heimwee naar de traditionele man-vrouwrolverdeling kunnen bepaalde conservatieve moslimjongeren dat ook interessant vinden."

In zijn recente interviews nam Baudet ook afstand van eerdere uitlatingen over de islam en het geloof, zoals met name in het gesprek met youtuber Salaheddine Benchiki. "Ik heb heel veel prachtige elementen in de islam leren kennen", zegt Baudet daarin. "Er is een vijandbeeld gecreëerd over de islam en daar ben ik zelf in meegegaan. Ik ben daarvan teruggekomen." Dit soort uitspraken lijkt een groep moslimjongeren aan te spreken.

Lees ook: Nederland: FvD-voorman niet vervolgd voor Marokkanentweet

Baudet spreekt deze groep via verschillende kanalen op sociale media aan, zo werkte hij samen met rapper Skiezo aan een nummer over het afzetten tegen de huidige politiek, gaat hij de sportschool in met ’fitfluencer’ Kosso en ging hij in gesprek met de IslamOmroep. Maar andere Nederlandse moslims zien hier vooral ’social-media trucjes’ en maken zich zorgen over de trend. En daar is ook onderzoeker El Kaddouri het mee eens. "Of hij echt de liefde heeft gevonden bij de moslims weet ik niet - ik kan niet in zijn hoofd kijken - maar je ziet wel heel duidelijk dat hij niet per se meer sympathie heeft gekregen voor moslims, maar wat minder ageert tegen moslims. Wat daar achter zit, is persoonlijk denk ik puur electoraal, maar de tijd zal het uitwijzen", aldus de opiniepeiler.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team