Zoeken

België: 30 politieagenten verdacht van racisme en mobbing

5 juni 2022 - 17:00 - Wereld

©

In België worden 30 politieagenten verdacht van mobbing en racisme in een chatgroep. 29 van hen zijn naar justitie doorverwezen. Slechts éé persoon zal niet vervolgd worden, meldt het Nieuwsblad.

Het gaat om personeelsleden van de Antwerpse Lokale Politie en de FOD Justitie. Ze werden door de raadkamer naar de rechtbank doorverwezen wegens racisme en mobbing in een chatgroep. Negenentwintig agenten zijn bij deze zaak betrokken. Slechts één van de oorspronkelijke verdachten werd niet aangeklaagd.

Lees ook: Antwerpen: burgemeester ontslaat politie-inspecteur na racistische opmerking

Alle agenten maakten deel uit van het GEOV team van de Antwerpse politie, dat verantwoordelijk was voor het vervoer van de arrestanten en het handhaven van de orde in de rechtszaal. In een WhatsApp groep maakten ze niet alleen praktische afspraken, maar ook minachtende opmerkingen over collega’s en arrestanten.

Een van de personeelsleden walgde van de pesterijen en het racistische taalgebruik. Hij wendde hij zich in september 2016 tot zijn leidinggevende. De WhatsApp groep en de hele GEOV dienst werden daarna opgeheven en hun opdrachten toevertrouwd aan het Veiligheidskorps voor Justitie.

Lees ook: Islamsafari Dewinter en Wilders gestopt in Brussel

Hierop startte de Antwerpse politie een intern onderzoek, waarbij al disciplinaire en begeleidende maatregelen werden genomen. Er kwam eveneens een gerechtelijk onderzoek. Afgelopen maand heeft het Openbaar Ministerie bij de rechtbank een verzoek ingediend voor de vervolging van dertig leden van het team. Op donderdag heeft de raadkamer beslist dat 29 verdachten voor de strafrechter moeten worden gebracht. Een dertigste lid van het team wordt van vervolging gevrijwaard.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team