Zoeken

Nederland: moslims "structureel gediscrimineerd" door banken

13 april 2023 - 10:00 - Wereld

©

Nederlandse banken en financiële instellingen discrimineren moslims "structureel". Dit verwijt werd enkele dagen geleden geuit door Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. De belangrijkste aanleiding voor de discriminatie is de wet ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (Wet Wwft).

Rabin Baldewsingh legde uit dat hij verschillende meldingen heeft ontvangen van moslims, met name tijdens de maand Ramadan, een drukke tijd voor fondsenwerving en liefdadigheidswerk om behoeftigen te helpen. Gelden die in moskeeën worden ingezameld voor de zakaat worden door de juridische afdelingen van de banken als verdacht beschouwd. "Banken verdenken mensen die deze gelden op een rekening storten van illegale activiteiten of financiering van terrorisme en sturen stelselmatig verzoeken om uitleg over de herkomst ervan", zegt Rabin Baldewsingh in Trouw. Hij roept op tot een openbaar onderzoek naar de zaak.

Lees ook: Marokkanen in België uitgesloten van sociale huisvesting?

"Ik denk dat het ministerie van Financiën zijn verantwoordelijkheid moet nemen," zegt Baldewsingh. De regering heeft de toepassing van deze wet opgelegd aan financiële instellingen, maar nu zien we dat deze slecht wordt toegepast," legt hij uit. De coördinator adviseert een gesprek tussen het ministerie en de banken om de situatie op te lossen.

Lees ook: Discriminerend algoritme: Marokkaanse ten onrechte van fraude beschuldigd in Nederland

De Wet Wwft verplicht banken om "ongebruikelijke" transacties te melden. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wordt daarbij niet gediscrimineerd. "Met de etnische, religieuze of culturele achtergrond van onze klanten wordt geen rekening gehouden bij het instellen van onderzoek", aldus een woordvoerder. Maar dat neemt de zorgen van Rabin Baldewsingh niet weg. "Ik ben zeer bezorgd over de effecten van institutioneel racisme en discriminatie op de Nederlandse moslimgemeenschappen". Volgens hem was 67% van de meldingen van religieuze discriminatie bij de politie in 2021 afkomstig van moslims. Geconfronteerd met dit fenomeen "stuit ik op veel onverschilligheid", betreurt hij. Discriminatie van moslims wordt niet bestraft. Daardoor geven mensen het op, vooral jonge moslims.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team