Zoeken

Racisme bij Nederlandse politie strenger bestraft

11 juni 2022 - 17:00 - Wereld

©

De Nederlandse politie gaat strenger optreden tegen racisme en discriminatie in de eigen kring. Wanneer politieagenten een dergelijke overtreding begaan volgt voortaan altijd een sanctie en mogelijk zelfs ontslag.

De directe aanleiding voor deze beslissing is de documentaire ’De Blauwe Familie’. Daarin vertellen zes klokkenluiders hoe agenten gediscrimineerd, buitengesloten en gepest worden. Ook blijkt dat het voor agenten niet veilig is om deze problemen aan te kaarten. Zo’n tachtig topfunctionarissen van de Nationale Politie schreven in een gezamenlijke verklaring dat er ’een waardevolle les’ moet worden getrokken uit de documentaire. "Wij willen de ’politie voor iedereen’ zijn. En ja, dat gaan we beter doen. Maar wie de grens overgaat, zal dat altijd voelen. Daar hoort altijd een sanctie op te volgen. Altijd. En daar waar nodig volgt ontslag", zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer in NRC.

Lees ook: België: 30 politieagenten verdacht van racisme en mobbing

Huyzer is verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid binnen de politie en licht deze verklaring toe. Volgens haar is de tijd voorbij dat racistische agenten na "een goed gesprek" met hun leidinggevende weer verder konden. "Excuses, zoals dat gebeurde onder het mom van werkdruk en stoom afblazen, gaan niet meer op. Het betekent niet dat altijd ontslag volgt, maar het is wel het uitgangspunt van waaruit we de schending beoordelen."

Lees ook: Motoragent Bilal Addou: "Politie is niet klaar voor diversiteit"

Er wordt nu een speciale coördinator racisme en discriminatie aangesteld die erop moet toezien dat landelijk dezelfde normen gelden bij de aanpak van agenten die zich schuldig maken aan racisme. Slachtoffers moeten ook beter op de hoogte worden gebracht van hun mogelijkheden en leidinggevenden moeten binnen de politie meer verantwoordelijkheid opnemen. "Zij hebben een cruciale rol op gebied van preventie, signalering en respons", luidt een verklaring. "De korpsleiding wil hen daarbij beter ondersteunen in de praktijk."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team