Zoeken

Marokko: helft studenten verlaat universiteit zonder diploma

9 januari 2022 - 19:00 - Marokko

©

Bijna de helft van de Marokkaanse studenten verlaat de universiteit zonder een diploma te behalen. Dat heeft de minister van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie, Abdellatif Miraoui, verklaard.

De minister legde uit dat 49,4% van de studenten de universiteit verlaat zonder af te studeren, en voegde eraan toe dat hiervoor verschillende redenen worden opgegeven, meldde Al Ahdath Al Maghribiya.

Lees ook: Marokko: 62 miljard dirham voor onderwijs in 2022

In een toelichting over de situatie van het hoger onderwijs in Marokko voor de Commissie Onderwijs, Cultuur en Communicatie van het Parlement, wees Miraoui er ook op dat 35% van alle afgestudeerden met een wetenschappelijk of technisch baccalaureaat, vanwege de taalbarrière liever economie, sociale wetenschappen, kunsten en menswetenschappen studeren. Deze studenten voeren het probleem van de voortzetting van hun studie in het Frans aan als reden voor hun keuze, waarbij zij goed weten dat deze situatie tot problemen leidt bij de toegang tot de arbeidsmarkt.

Lees ook: 30% onderwijskosten door Marokkanen zelf betaald

Met betrekking tot de investeringen in de onderwijssector zei de minister dat het ministerie zich heeft ingespannen om de sector van het hoger onderwijs te ontwikkelen. "Het aantal erkende opleidingen is verhoogd tot 3858, waarvan 2812 in de overheidssector en 1040 in de particuliere sector. Er zijn ook 32.833 plaatsen in beperkte colleges, een stijging van 5% ten opzichte van het vorige academiejaar", aldus de bewindsman.

Lees ook: Tetouan: derde campus 1337 school in januari open

Daarnaast heeft de regering acht nieuwe universiteiten opgericht, verspreid over verschillende regio’s van het koninkrijk, inclusief de zuidelijke regio’s. De studiebeurzen voor studenten werden ook verhoogd van 200 miljoen dirham tot meer dan 2 miljard dirham. Dit jaar hebben 408.000 studenten van het programma gebruik gemaakt, een stijging met 1,5% ten opzichte van het vorige academiejaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team