Zoeken

Verontrustend rapport over Marokkaanse onderwijssysteem

22 januari 2022 - 21:40 - Marokko

©

Punten-inflatie, gebrek aan voldoende personeel en endemische corruptie behoren tot de kwalen van het Marokkaanse onderwijssysteem. Dit blijkt uit het laatste rapport van de Marokkaanse Vereniging voor de Verbetering van de Kwaliteit van het Onderwijs (Amaquen), getiteld "De kwaliteit van onderwijs en opleiding in Marokko, onder de grondwet van 2011".

Abdennasser Naji, voorzitter van de vereniging en auteur van het verslag, zegt dat examenresultaten geen accurate indicator zijn van het academisch niveau van studenten, aangezien de resultaten kunnen worden opgeblazen en inconsistent kunnen zijn als gevolg van verschillen tussen regio’s en scholen. Hij beveelt daarom het gebruik aan van meer uniforme nationale testen en de naleving van internationale normen, als eerste stap in de verbetering van dit proces.

Lees ook: Marokko: helft studenten verlaat universiteit zonder diploma

De ambtenaar wijst op een gebrek aan toekomstplanning en linken met toekomstige werknemers tijdens de opleiding. Volgens het verslag zijn de prioriteiten van het onderwijsstelsel slecht gedefinieerd, aangezien er meer tijd wordt besteed aan het beheer, de inzet en de bevordering van het bestaande personeel, dan aan de competenties die nodig zijn om de functie uit te kunnen voeren. De navorming van onderwijzers is ontoereikend om de kloof te dichten tussen de vereisten om het systeem te verbeteren en de realiteit op het terrein.

Lees ook: Meerderheid Marokkaanse leerlingen heeft moeite met lezen en schrijven

Uit het Amaquen-rapport blijkt ook dat het gebrek aan administratief personeel en kwalitatieve eisen tegenover leerkrachten, ervoor zorgen dat de meeste leerlingen die slagen in de lagere school, niet voldoende zijn voorbereid op het volgende niveau. Dit probleem heeft een ander probleem tot gevolg: dezelfde studenten die het gebrekkige systeem hebben doorlopen, worden later op hun beurt docent of administratief medewerker. Een vicieuze cirkel waardoor het systeem niet kan verbeteren. Menselijk potentieel is volgens het rapport het "belangrijkste zwakke punt van het Marokkaanse onderwijssysteem".

Lees ook: Marokko: 62 miljard dirham voor onderwijs in 2022

Een ander kwaad dat het Marokkaanse onderwijssysteem ondermijnt is de endemische corruptie. Amaquen heeft krachtige aanbevelingen gedaan om het verschijnsel te bestrijden als een noodzakelijke stap naar de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs in het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team