Zoeken

Roemenië helpt Marokkaanse studenten in Oekraïne

19 april 2022 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Roemenië heeft besloten steun te verlenen aan Marokkaanse studenten die Oekraïne zijn ontvlucht als gevolg van de oorlog die Rusland heeft ontketend. Daartoe werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de Roemeense minister van Onderwijs Sorin Cîmpeanu en zijn Marokkaanse ambtgenoot Abdellatif Miraoui.

De overeenkomst verschaft gratis studieplaatsen aan Roemeense universiteiten voor 5000 studenten van Marokkaanse afkomst die aan instellingen voor hoger onderwijs in Oekraïne hebben gestudeerd. Roemenië wil deze steun verlenen aan studenten die Oekraïne hebben moeten verlaten vanwege de oorlog. Minister van Onderwijs Sorin Cîmpeanu had hierover een ontmoeting met Abdellatif Miraoui, Marokkaanse minister van Hoger Onderwijs, Wetenschappelijk Onderzoek en Innovatie, zo meldt PS News.

Lees ook: Anderlecht: Iftar voor gevluchte Marokkaanse studenten uit Oekraïne (video)

Tijdens de ontmoeting werd een overeenkomst tot samenwerking tussen de twee ministeries ondertekend. Deze overeenkomt is gericht op de bevordering van de samenwerking tussen instellingen voor hoger onderwijs; de mobiliteit van studenten, docenten en onderzoekers in het hoger onderwijs; de steunverlening voor onderwijs in de taal en cultuur van beide landen; en de organisatie van gezamenlijke bijeenkomsten, activiteiten en conferenties.

Lees ook: Marokkaanse studenten in Oekraïne schuilen in metrostations

In de marge van de ontmoeting werd een gemengde vergadering gehouden met rectoren en vertegenwoordigers van universiteiten met faculteiten geneeskunde en farmacie. Er werd gewezen op de behoefte aan een informatiecampagne voor uit Oekraïne gevluchte Marokkaanse studenten, over de beschikbare plaatsen en studiejaren, de criteria voor academische mobiliteit, de aanvraagprocedures en het tijdschema voor dit besluitvormingsproces.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team