Zoeken

Marokkaanse universiteit sluit deuren om pro-Palestijnse bijeenkomst te verhinderen

18 april 2022 - 21:40 - Marokko

©

De Ibn Tofail Universiteit in Kenitra heeft op 12, 13 en 14 april haar deuren gesloten. Dit gebeurde nadat een studentengroep zich tegen de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël had uitgesproken en had besloten om een Pro-Palestijnse bijeenkomst te organiseren.

De bijeenkomst, zou onder het thema "Voor de natie, voor Palestina, allen tegen normalisatie", plaatsvinden van 12 tot 14 april. Eén dag voor de de bijeenkomst kondigde het presidium van de Ibn Tofail Universiteit in Kenitra aan dat de lessen aan de universiteit drie dagen zouden worden stopgezet.

Lees ook: Marokko reageert op inval Israëlische troepen in Al-Aqsa Moskee

"Gebleken is dat deze activiteit een nationale dimensie heeft en wordt georganiseerd in samenwerking met een buiten de universiteit gelegen instelling die niets met de universiteit te maken heeft", motiveerde de universiteit haar besluit in een persbericht. Deze niet-studenteninstelling is Al Adl Wal Ihssane. De universiteit motiveerde haar beslissing ook door te verwijzen naar "de epidemiologische situatie in het land en de noodsituatie op gezondheidsgebied. Het is duidelijk dat we elke spanning willen vermijden die deze bijeenkomst binnen de universiteit zou kunnen veroorzaken, in het belang van de veiligheid van de studenten, kaderleden en infrastructuur".

Op dinsdag, de eerste dag van de geplande bijeenkomst, heeft de politie met geweld verschillende studenten uiteengedreven die bijeengekomen waren om de beslissing van de universiteit aan te vechten. Meer dan twintig studenten werden gearresteerd en weer vrijgelaten, meldt de Nationale Unie van Marokkaanse Studenten (UNEM). "De politie kon me niet arresteren, maar ze sloegen mij net als vele andere studenten die erbij waren. Jammer genoeg hebben we niet eens het recht om onze mening te geven over de Palestijnse zaak. Ze willen ons het zionisme opdringen," vertelde Mohammed, een student die bij de demonstratie aanwezig was, aan The New Arab.

Lees ook: Hamas hekelt deelname Marokko aan Arabische top in de Negev

De islamitische groepering Al Adl Wal Ihssane is officieel door de Marokkaanse staat verboden. Attajdid Attolabi, de jongerenafdeling van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, heeft het incident veroordeeld. Zij beschuldigen de Ibn Tofaïl Universiteit in Kenitra ervan "de zionistische agenda te dienen met verdraaide methoden en slechte beslissingen". Ook het Marokkaans Front voor Steun aan Palestina en tegen Normalisatie veroordeelde het besluit van de universiteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team