Zoeken

Marokko: honderden op publiek grond gebouwde villa’s mogelijk gesloopt

23 juli 2022 - 19:40 - Marokko

©

In Marokko komen overtredingen van stedenbouwkundige voorschriften regelmatig voor. In Benslimane, in de badplaats Mansouria en in Bouznika, zijn verschillende openbare gronden illegaal geëxploiteerd voor de bouw van honderden luxueuze residenties.

Het parlement debatteerde over de kwestie van de anarchistische en illegale bezetting van het openbaar domein. PPS-Kamerlid Nadia Touhami diende een schriftelijke vraag in aan minister Nadia Fettah Alaoui van Economie en Financiën, om te begrijpen hoe het openbare maritieme domein in de badplaats Mansouria en op andere stranden van Bouznika, het eigendom zijn geworden van bepaalde mensen die er in een totale straffeloosheid zo’n 520 luxe residenties en cottages hebben opgetrokken, meldt het dagblad Al Akhbar.

Lees ook: Marrakech gaat strijd aan met illegale woningen

"De onrechtmatige constructies werden gebouwd op de landtitels nrs. 56009/S, 8400/S en 8630/S, en die behoren tot het privédomein van de staat en het openbare maritieme domein," zei parlementslid Nadia Touhami. In haar antwoord zei de minister dat "de huizen gebouwd zijn op basis van vergunningen die door lokale autoriteiten zijn verleend, zonder het advies van de partij die eigenaar is van de grond. Ze profiteren ook van de financiële voordelen die door de eigenaars van deze constructies zijn betaald. De constructies zijn inmiddels opgeschort op vraag van de diensten van het ministerie van Economie en Financiën, met inbegrip van het Directoraat Domeinen van de Staat".

Lees ook: Casablanca: winkelcentrum in aanbouw gesloopt

Nadia Fettah Alaoui verklaarde dat haar afdeling benaderd was door de Vereniging Essanaoubar, met het verzoek de situatie van haar leden in Mansouria te regulariseren, maar uit de ingediende plannen blijkt dat de huizen gebouwd zijn op het publieke maritieme domein. Ze verzekerde de Kamerleden dat haar ministerie vastbesloten is om de situatie op te lossen, zodat overtredingen van de stedenbouwkundige voorschriften bestraft worden door toepassing van "de bepalingen van wet 66-12, betreffende de controle op en het bestraffen van overtredingen bij constructies". Bovendien, zo deelde zij mee, hebben de rechtbanken reeds vonnissen uitgesproken waarbij de sloop van illegale constructies werd bevolen en zijn andere zaken aanhangig gemaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team