Zoeken

Marokko klaagt Spaanse journalist Ignacio Cembrero aan

4 juli 2022 - 12:20 - Marokko

©

Marokko heeft de Spaanse journalist en Maghreb-kenner Ignacio Cembrero aangeklaagd, omdat hij het koninkrijk beschuldigde van het hacken van zijn telefoon met de Israëlische spionagesoftware Pegasus.

Marokko heeft een advocatenkantoor in Spanje ingehuurd om Ignacio Cembrero aan te klagen. Hij beschuldigde Marokko van spionage met Pegasus. Dit gebeurde nadat Forbidden Stories, een netwerk van 17 grote mediakanalen, op 18 juli 2021 de resultaten van een onderzoek publiceerde waarin Marokko beschuldigd werd van het hacken van bijna 10.000 mobiele telefoons van journalisten, mensenrechtenactivisten en politici.

Lees ook: Spanje wil Marokko niet van Pegasus-spionage beschuldigen

Marokko spande indertijd een civiele rechtszaak aan tegen de Spaanse journalist en stelde dat deze "ernstige beschuldigingen" het "imago van het land in Spanje en ook internationaal" hadden geschaad. Hoewel de door Marokko geleden "schade" van morele aard is en dus niet kan worden becijferd, eist het koninkrijk een aanzienlijke financiële compensatie.

Deze nieuwe rechtszaak brengt het aantal zaken dat Marokko tegen de journalist heeft aangespannen op drie. De eerste twee zijn al van de baan. Begin 2014 diende Marokko een klacht in bij het Openbaar Ministerie waarin het Cembrero beschuldigde van het verheerlijken van het terrorisme. Hij had immers de eerste Al-Qaeda video over Marokko bij één van zijn publicaties gevoegd. In juni van hetzelfde jaar werd om dezelfde reden een klacht ingediend bij de Audiencia Nacional, maar ook dit bleef zonder resultaat.

Lees ook: Pegasus: 15.000 documenten gestolen uit telefoon Pedro Sanchez

Marokko wordt voor de Spaanse rechtbank verdedigd door het advocatenkantoor Ernesto Díaz-Bastien y Abogados, SLP (EDBA). De nieuwe rechtszaak van het advocatenkantoor tegen Cembrero moet een einde maken aan de "herhaalde publicatie en verspreiding van lasterlijke en beledigende informatie" over Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team