Zoeken

Spanje wil Marokko niet van Pegasus-spionage beschuldigen

7 mei 2022 - 09:40 - Wereld

©

De Spaanse autoriteiten verdenken Marokko van het hacken van de telefoons van president Pedro Sanchez en minister Margarita Robles met Pegasus-software, maar vermijden dit in het openbaar te zeggen, wegens de lopende akkoorden met het koninkrijk om de grenzen met Sebta en Melilla te heropenen.

Oscar Lopez, de kabinetschef van Sanchez, heeft contact opgenomen met journalisten, om de spionage in verband te kunnen brengen met een internationaal bedrijf, meldt Ok Diario. Maar de krant voegt eraan toe dat de Spaanse autoriteiten vermijden om Marokko te irriteren, wegens de akkoorden die Koning Mohammed VI en Pedro Sanchez bereikten tijdens het bezoek van de Spaanse premier aan Rabat op 7 april, waaronder de heropening van de grenzen van Sebta en Melilla en de oprichting van een handelsdouane.

Lees ook: Spaanse minister Arancha Gonzales Laya bespioneerd tijdens crisis met Marokko

Deze twee belangrijke punten voor Spanje zijn nog hangende en zouden verloren kunnen gaan indien het land Marokko openlijk beschuldigt van het bespioneren van de telefoons van Sanchez en Robles. Vorig jaar werd Marokko beschuldigd van het bespioneren van de telefoon van de Franse president Emmanuel Macron en van verschillende van zijn ministers. Het Elysée heeft de aantijgingen nooit bevestigd. Dinsdag onthulde de Britse krant The Guardian dat Rabat zo’n 10.000 telefoons heeft bespioneerd, waaronder meer dan 200 in Spanje.

Lees ook: Pedro Sanchez mogelijk door Marokkaanse inlichtingendienst bespioneerd in mei 2021

Spaanse regeringsbronnen hebben bevestigd dat ook de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, midden in de crisis met Marokko werd bespioneerd. Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, en de minister van Justitie, Pilar Llop, toenmalig voorzitter van de Senaat, hebben hun telefoon ter beschikking gesteld voor een analyse.

Bladna.nl