Zoeken

Sahara: Marokko doet Spanje buigen

15 februari 2022 - 12:20 - Marokko

©

Volgens een Spaanse journalist zal er geen einde komen aan de crisis tussen Spanje en Marokko, althans zolang Spanje het Marokkaanse karakter van de Sahara niet erkent.

"De Spaanse journalist Ignacio Cembrero, een expert op het gebied van de internationale betrekkingen tussen Spanje en de Maghreb, heeft vrijdag op een forum georganiseerd door Tribuna Ciudadana, waar de diplomatieke crisis tussen de twee landen sinds 2020 werd geanalyseerd, gezegd dat Marokko Spanje op de knieën wil dwingen in de kwestie rond de Westelijke Sahara. Bovendien is Marokko van plan de regering te dwingen haar standpunt in deze kwestie publiekelijk te herzien."

Lees ook: Spaanse reactie op Marokkaanse drones bij Sebta en Melilla

"Hoewel Marokko weet dat Spanje niet zo ver kan gaan als de Verenigde Staten", verwijzend naar de erkenning door Donald Trump van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, "kan het stappen ondernemen om de autonomie van de Sahara te steunen", aldus Cembrero. Marokko lijkt, ondanks vele Spaanse "signalen en toegevingen" om de spanningen te verminderen, terughoudend te zijn om de betrekkingen te hernieuwen totdat Spanje zijn standpunt over de Sahara bijstelt.

Ondanks de verklaringen van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares, die onlangs verklaarde dat de situatie "weer normaal zal worden, maar niet met de snelheid van Twitter", is voor de Spaanse journalist het einde van de crisis tussen de twee landen niet in zicht.

Lees ook: Spaanse premier wil Koning Mohammed VI ontmoeten

Dit blijkt ook uit het feit dat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken nog steeds geen ontmoeting heeft gehad met zijn Marokkaanse ambtgenoot, Nasser Bourita, en dat Karima Benyaich, de Marokkaanse ambassadeur in Madrid, nog steeds in Rabat is, waar zij sinds mei voor overleg is teruggeroepen, merkt Cembrero op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team