Zoeken

Marokko van lijst landen die Pegasus mogen gebruiken gehaald

13 augustus 2022 - 11:40 - Marokko

©

Marokko maakt geen deel meer uit van de 37 landen die van het Israëlische ministerie van Defensie toestemming hebben gekregen om de Pegasus spionagesoftware van de Israëlische groep NSO te gebruiken.

De Israëlische krant Haaretz vernam van bronnen op het gebied van cyberveiligheid dat NSO het koninkrijk heeft geschrapt van de lijst van landen waarnaar Israël de export van offensieve cyberprogramma’s toestaat. Behalve Marokko werden ook Polen, Hongarije, Mexico, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten van de lijst geschrapt.

Lees ook: Spionage: Pedro Sanchez laat telefoon vrouw analyseren

"Momenteel werkt NSO samen met 22 veiligheidsagentschappen, inlichtingendiensten en ordediensten in 12 EU-landen," verklaarde de NSO-groep tegenover de onderzoekscommissie van het Europees Parlement. Deze werd in maart opgericht om het gebruik van Pegasus en gelijkwaardige spionagesoftware voor bewaking (PEGA) te kunnen onderzoeken.

Op de nieuwe lijst, die door het Israëlische ministerie van Defensie is gepubliceerd, staan 37 landen in plaats van de eerdere 102. Het omvat de 25 andere EU-landen, alsmede de Verenigde Staten, Canada, IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Australië, India, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

Lees ook: Pegasus: 15.000 documenten gestolen uit telefoon Pedro Sanchez

Volgens dezelfde bronnen blijft NSO samenwerken met Spanje, dat als een "gezagsgetrouwe staat" wordt beschouwd. Dit ondanks de onthullingen over het gebruik van Pegasus om meer dan 60 leden van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging te bespioneren.

Bladna.nl