Zoeken

Arrestatie wegens minachting islam in Marokko

10 augustus 2022 - 10:20 - Marokko

©

De nationale veiligheidsdienst (DGSN) heeft in Oued Zem een jongeman gearresteerd die beschuldigd wordt van minachting voor de islam en de commanderij van gelovigen, een actieve instelling en een essentieel onderdeel van de Marokkaanse nationale identiteit, via publicaties op sociale media. Hij werd in hechtenis genomen in afwachting van zijn proces.

De arrestatie van de jongeman vond vorige week plaats in de plaats Oued Zem. Hij wordt ervan beschuldigd publicaties te hebben gedeeld die de islamitische godsdienst en de symbolen van het koninkrijk ondermijnen, met inhoud die de geschiedenis vervalst, zo meldt het dagblad Assabah. Na zijn arrestatie werd hij in voorlopige hechtenis geplaatst en werd er onder toezicht van de procureur des Konings een onderzoek ingesteld bij de rechtbank van eerste aanleg van Oued Zem.

Lees ook: Rabat: advocaat veroordeeld wegens minachting islam

De beschuldigde zal voor de rechtbank van eerste aanleg van Oued Zem moeten verschijnen. Hij riskeert hetzelfde lot als de 23-jarige Italiaans-Marokkaanse vrouw die eind juni 2021 was aangeklaagd wegens "belediging van de islam". Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie en een half jaar en een boete van 5000 euro.

Lees ook: Marokkaanse acteur Rafiq Boubker riskeert 5 jaar cel voor godslastering (video)

In Marokko is de islam de staatsgodsdienst. Arrestaties in verband met godsdienst komen vaak voor en verschillende artikelen van het strafwetboek, waaronder artikel 267, veroordelen overtredingen van of misdrijven tegen de islamitische godsdienst. Dit artikel bestraft "eenieder die de islamitische godsdienst beledigt" met zes maanden tot twee jaar gevangenisstraf. De straf wordt verhoogd tot vijf jaar indien het strafbare feit "ook met elektronische middelen" in het openbaar is gepleegd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team