Zoeken

"Marokko is een dictatuur zoals het regime van Franco"

3 mei 2023 - 21:00 - Wereld

©

Journalist Ignacio Cembrero beschouwt Marokko als "een dictatuur" vergelijkbaar met die van het "Franco-regime". In een gesprek met een Canarisch dagblad vertelt de Spaanse journalist over zijn juridische problemen met de Marokkaanse autoriteiten en maakt hij een algemene analyse van de betrekkingen tussen Marokko en Spanje.

"Marokko is een dictatuur zoals het regime van Franco. Het staatshoofd, de Koning, heeft alle macht in handen. Het is een land waar geen vrijheid bestaat. Maar het heeft geen zin hierover te discussiëren, je hoeft alleen maar naar de Marokkaanse grondwet te kijken. Toen Mohammed VI in 1999 op de troon kwam, zaten geen journalisten of andere mensen in de gevangenis vanwege de vrijheid van meningsuiting. Vandaag zijn dat er een paar, met name drie invloedrijke journalisten die veroordeeld werden tot gevangenisstraffen tussen 5 en 15 jaar," vertelt Cembrero in een interview met La Provincia.

Lees ook: Spaanse justitie verwerpt klacht Marokko tegen journalist

De journalist beweert dat hij sinds 2014 het slachtoffer is van gerechtelijke "pesterijen" door de Marokkaanse autoriteiten en meent de belangrijkste reden hiervoor te kennen. "In 2012 begon ik te zeggen dat de Koning van Marokko nooit of zelden in zijn land aanwezig was. Ik denk dat dat hen erg boos heeft gemaakt. Marokko heeft een ernstig probleem met de afwezigheid van de Koning...", legt hij uit. Cembrero is al vier keer door Marokko voor de rechter gedaagd en heeft "nooit een zaak verloren". De herhaalde processen hebben hem wel veel professionele schade berokkend, zegt hij.

Cembrero is ervan overtuigd dat Marokko een "invloed heeft op de hele Spaanse staat, maar vooral op de socialistische vleugel van de regering". "Marokko heeft, met de drukmiddelen waarover het beschikt, enorme concessies verkregen op het gebied van het buitenlands beleid, met name wat betreft de Westelijke Sahara, in ruil voor praktisch niets", zegt hij. Spanje heeft "een vermindering van de illegale immigratie verkregen, met name op de Canarische Eilanden. Maar als Marokko boos wordt, kan het van de ene op de andere dag de kraan weer openzetten".

Lees ook: Marokko klaagt Spaanse journalist Ignacio Cembrero aan

De Spaanse journalist meent dat de Marokkaanse autoriteiten er "zelfs in hun stoutste dromen" niet aan denken om de Canarische Eilanden op te eisen. Wat het koninkrijk wel opeist om zijn territoriale integriteit te bereiken, is "de Sahara en zijn wateren" in het zuiden, en "Ceuta, Melilla en alle rotsen" in het noorden, zegt hij. De herbewapening van Marokko is volgens Cembrero dan weer gericht tegen Algerije en het Polisario-front. Daarnaast heeft het koninkrijk "nog steeds een defensiebegroting en -middelen die veel lager zijn dan die van Spanje".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team