Zoeken

Marokko wil HSL naar Marrakech vóór WK-2030 af hebben

2 maart 2024 - 10:00 - Marokko

©

De Marokkaanse spoorwegmaatschappij ONCF zet zich in voor de realisatie van de hogesnelheidslijn Kenitra-Marrakech voor 2030, het jaar waarin Marokko samen met Spanje en Portugal de Wereldbeker organiseert.

De aanbesteding voor de aanleg van de HSL-lijn is uitgegeven. De route, met een maximumsnelheid van 350 km/u, zal worden geëxploiteerd met een snelheid van 320 km/u over een afstand van 450 km. Er is ook een directe verbinding tussen Tanger en Marrakech gepland, zonder omweg via Casablanca.

Lees ook: Start werkzaamheden HSL Kenitra-Marrakech

Twee routes zijn voorgesteld voor de aankomst van de trein in Casablanca. De hogesnelheidslijn zal ook via een alternatieve route langs Benslimane (stadion) naar Nouaceur gaan, waar een nieuw station zal worden gebouwd.

Het project omvat eveneens de bouw van vijf grote nieuwe stations: in de "Casa Sud"-zone, de Mohammed V-luchthaven, Nouaceur, bij het grote stadion in Benslimane en in de Palmeraie-wijk van Marrakech. De bestaande stations in Rabat Agdal, Casablanca Voyageurs, Bouskoura en Marrakech zullen worden gerenoveerd om de extra hogesnelheidstreinen te kunnen ontvangen.

Daarnaast is de bouw van 30 kleinere stations gepland in de stedelijke gebieden van Rabat, Casablanca en Marrakech om de overstap naar de hogesnelheidstreinen te vergemakkelijken en de stedelijke mobiliteit te bevorderen. Er zullen ook onderhoudsloodsen worden gebouwd bij de stations van Rabat Agdal, Ain Sebaâ, Bouskoura, Casablanca, tussen Nouaceur en Berrechid, Settat, Benguerir, Sidi Ghanem en het nieuwe station van Marrakech in de Palmeraie.

De studies voor het project worden in oktober 2024 afgerond. De werkzaamheden aan de tunnel van Rabat beginnen in maart 2024 en duren tot april 2028. De civieltechnische werkzaamheden vinden plaats van juni 2024 tot oktober 2027. De werkzaamheden aan de sporen zijn gepland van juni 2024 tot juni 2029, en de werkzaamheden aan de spoorweguitrusting en -systemen van oktober 2026 tot mei 2029.

Lees ook: HSL Marrakech-Agadir gebouwd door Chinees bedrijf? ONCF reageert

Onlangs heeft de ONCF zes bedrijven geselecteerd voor de ontginnings- en voorbereidingswerkzaamheden van de HSL Kenitra-Marrakech. De totale kosten bedragen 146 miljoen dirham en de uitvoeringsduur is 14 maanden. De werkzaamheden zijn verdeeld in vijf gedeeltes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team