Zoeken

Marokko investeert miljard in spoorwegen voor WK 2030

10 maart 2024 - 15:00 - Marokko

©

In aanloop naar het WK 2030, dat Marokko samen met Spanje en Portugal organiseert, gaat het koninkrijk fors investeren in de uitbreiding van zijn spoorwegennet. De komende weken starten de werkzaamheden voor de aanleg van diverse RER-lijnen in de regio Casablanca-Settat.

De totale kosten van dit project, dat in publiek-private samenwerking wordt uitgevoerd, bedragen circa 1,1 miljard dirham. De werkzaamheden omvatten onder meer de aanleg van een lijn tussen de stations Facultés de Mohammedia en de haven van Casablanca, met haltes in Mohammedia Ville, Zenata Nouvelle Ville, Sidi Bernoussi en Ain Sebaâ. Op deze lijn zal elke 30 minuten een trein rijden.

Lees ook: RER-treinproject Casablanca-Rabat: dit is het plan

Daarnaast wordt er een lijn aangelegd tussen de Facultés de Mohammedia en Nouaceur, met haltes in Mohammedia Ville, Zenata Nouvelle Ville, Sidi Bernoussi, Ain Sebaâ, Hay Mohammadi, Dar Bouazza, Nouvelle Ville, Marsa Sultan, Casa Oasis, Casablanca Sud, Sidi Maarouf, Bouskoura, Nouaceur Nouvelle Ville en de luchthaven Mohammed V T1/T2. Ook op deze lijn rijdt elke 30 minuten een trein.

De werkzaamheden omvatten eveneens de aanleg van een lijn tussen de haven van Casablanca en Nouaceur, met haltes in Hay Mohammadi, Casablanca, Nouvelle Ville, Marsa Sultan, Oasis, Casablanca Sud, Sidi Maarouf, Bouskoura en Nouaceur Nouvelle Ville. Tot slot is er nog de lijn tussen de haven van Casablanca en El Jadida, die via de luchthaven Mohammed V (met een trein om de 15 minuten) en Casablanca loopt.

Naast de RER-lijnen in de regio Casablanca-Settat, worden er ook diverse andere trajecten gemoderniseerd en uitgebreid. Zo komt er een nieuwe lijn tussen Casablanca en El Jadida (met een trein om de 30 minuten), via Bouskoura en Azemmour. Ook de lijnen Casablanca-Settat (met een trein om de 30 minuten) en Casablanca-Khouribga/Oued Zem (met een trein per uur) worden geüpgraded.

Lees ook: Marokko wil HSL naar Marrakech vóór WK-2030 af hebben

Deze investeringen in de spoorwegeninfrastructuur moeten ervoor zorgen dat Marokko klaar is voor de toestroom van toeristen en andere bezoekers die tijdens het WK 2030 worden verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team