Zoeken

Marokko wil export olijfolie verbieden

3 oktober 2023 - 18:00 - Economie

©

De export van olijfolie uit Marokko zou binnenkort verboden kunnen worden. Deze beslissing wordt overwogen door de regering van Aziz Akhannouch, die streeft naar het bestrijden van de stijgende prijzen van olijfolie, wat een grote impact heeft op het budget van Marokkaanse huishoudens.

Voor de Marokkaanse regering is het tegengaan van de prijsstijgingen van olijfolie onlosmakelijk verbonden met het verbieden van de export ervan. Op dit moment kost een liter olijfolie tussen de 120 en 150 dirham, mede door een daling van de productie. Gezien deze situatie wil de regering de export van dit in Marokko veelgebruikte product verbieden, met als doel de binnenlandse marktprijzen te reguleren en mogelijk aanzienlijk te verlagen voor de Marokkaanse consument.

Lees ook: Olijfolie wordt onbetaalbaar voor Marokkanen

Al Akhbar meldt dat minister Mohamed Sadiki van Landbouw, Maritieme Visserij, Plattelandsontwikkeling en Water en Bossen, al een beschermende maatregel heeft ondertekend. Zijn collega Ryad Mezzour van Industrie en Handel, zou ook zijn handtekening onder het besluit moeten zetten voordat het in het Staatsblad wordt gepubliceerd.

Deze regeringsbeslissing is een antwoord op de verzoeken van professionals in de sector, voornamelijk met het doel om "de koopkracht van Marokkaanse consumenten te beschermen", aldus Rachid Benali, voorzitter van de Marokkaanse Interprofessionele Organisatie voor Olijven. De implementatie ervan zou moeten leiden tot een stabilisatie van de olieprijs, rond de 85 dirham per liter.

Lees ook: Fraude met olijfolie neemt toe in Marokko

Het is belangrijk om te vermelden dat sommige producten gerelateerd aan de sector, zoals ingeblikte olijven, niet getroffen zullen worden door dit exportverbod.

Bladna.nl