Zoeken

Olijfolie in Marokko doorbreekt prijsbarrière

10 november 2023 - 10:00 - Economie

©

In Marokko is de prijs van olijfolie onderhevig aan de snel toenemende inflatie. Speculatie leidt, ondanks de bestaande regelgeving en waarschuwingen.

De ernstige droogte die het land de laatste twee jaar heeft getroffen, gecombineerd met thermische schokken en hagel, heeft een negatieve impact gehad op de olijfolieproductie. Dit biedt kansen voor speculanten en tussenhandelaren, waardoor de prijzen in sommige regio’s oplopen tot 100 dirham per liter.

Lees ook: Forse prijsstijging voor olijven in Marokko

De Marokkaanse regering heeft stappen ondernomen om de lokale beschikbaarheid van olijfolie te waarborgen en de nationale productie te ondersteunen door de export van olijven en afgeleide producten te beperken. Medio oktober kondigde het ministerie van Landbouw aan dat de export van verse of gekoelde olijven, verwerkte olijven, olijfolie en pomace-olie aan vergunningen wordt onderworpen. Deze maatregel, die geldig blijft tot 31 december 2024, beoogt vooral de consumentenprijzen te stabiliseren, de olijfsector te steunen en bij te dragen aan de voedselzekerheid van de Marokkaanse consument.

Volgens Rachid Benali, voorzitter van de Marokkaanse Interprofessionele Olijffederatie, zal het exportbeperkingsbeleid een onmiddellijk psychologisch effect hebben en speculanten en tussenhandelaren dwingen om hun opslagstrategieën te heroverwegen, die als doel hebben de goederen later tegen hogere prijzen te verkopen. Als gevolg hiervan zou de prijs van olijfolie moeten dalen tot 80 a 90 dirham.

Lees ook: Marokko: olijfolie schaars en duur

Deskundigen voorspellen dat de olijfolieprijzen die aan het begin van het seizoen de 100 dirham per liter hebben bereikt, zich zullen stabiliseren en terugkeren naar normale niveaus. Het ministerie van Landbouw verwacht dat de olijvenproductie in de herfst van 2023, geschat op 1,07 miljoen ton, een omzet van ongeveer 7,4 miljard dirham zal genereren, een stijging van 10% ten opzichte van 2022. Tegen 2030 rekent Marokko op een productie van 3,5 miljoen ton.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team