Zoeken

Fraude met olijfolie neemt toe in Marokko

30 september 2023 - 18:00 - Marokko

©

De koninklijke gendarmerie in Meknes heeft meerdere tonnen vervalste olijfolie in beslag genomen in een perserij en hebben de eigenaar gearresteerd.

Tijdens een inval in een olijfperserij in Meknes hebben de gendarmes bijna 16.000 liter vervalste olijfolie in beslag genomen die klaarstond om op de markt te worden gebracht, meldt Assabah. Ze arresteerden ook de eigenaar van de perserij en namen hem mee voor verhoor. Na het nemen van monsters door de bevoegde autoriteiten, in samenwerking met de Nationale Dienst voor Voedselveiligheid (ONSSA), werd de perserij gesloten.

Lees ook: Marokkanen verbruiken minder olijfolie door hoge prijs

Het op de markt brengen van vervalste olijfolie gebeurt vooral wanneer de productie van olijfolie tekortschiet. Dit jaar verwachten landbouwers in Marokko een drastische 80%-daling van de olijfopbrengst vanwege de droogte, het gebrek aan regen, de hittegolf en de chergui wind. De afname van het aanbod leidt onvermijdelijk tot een stijging van de prijs van olijfolie in belangrijke teeltgebieden zoals Beni Mellal, Taza en Kelaat Sraghna. De prijs van een liter olie varieert tussen 75 en 80 dirham. Deze prijs kan dit seizoen in andere steden van het koninkrijk zelfs de 100 dirham overschrijden vanwege de kosten van productie en transport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team