Zoeken

Olijfolie wordt onbetaalbaar voor Marokkanen

25 augustus 2023 - 15:00 - Economie

©

De prijs van olijfolie in Marokko kent een opmerkelijke stijging. De prijs voor een liter olijfolie zal binnenkort naar verwachting de grens van 100 dirham passeren, een direct gevolg van de aanhoudende droogte die de belangrijkste olijfproducerende regio’s van het land treft.

Aanhoudende droogte en beperkte watervoorraden baren Marokkaanse landbouwers zorgen. De productie van olijven, die aanzienlijk wat water vereist, is hierdoor in gevaar. Ten opzichte van vorig jaar, toen de prijs tussen de 75 en 80 dirham per liter lag, voorspellen experts dat de prijs dit seizoen zal stijgen naar minstens 100 dirham. De negatieve impact van het weer, gecombineerd met uitdagingen in oogst en transport, zet de prijzen onder druk.

Lees ook: Marokkanen kunnen olijfolie niet meer betalen

Ahmed Moufid, een boer uit de regio van Taza, licht de situatie toe. "Velen van ons zijn pessimistisch over de productiviteit van dit jaar. Terwijl sommige landbouwers blijven hopen op regen in de komende twee maanden, is de algemene verwachting dat de olijfopbrengst laag zal zijn." Moufid merkt op dat hoewel de prijzen in Taza momenteel tussen de 75 en 80 dirham schommelen, ze in steden als Rabat, Casablanca en Tanger al 90 dirham bereiken.

De zorgen worden gedeeld door Abdelaziz Tidili, een olijfoliehandelaar uit El-Atawiya. Hij bevestigt dat de prijs van olijven ongekende hoogtes heeft bereikt, met een prijs van 12 dirham per kilo nog voor de oogst. "Er is een duidelijke disbalans tussen vraag en aanbod," waarschuwt Tidili. Hij vreest dat olijfolie uiteindelijk een product wordt dat alleen voor de midden- en hogere klassen toegankelijk zal zijn en dat er meer oliën van slechte kwaliteit op de markt zullen verschijnen.

Lees ook: Marokkanen verbruiken minder olijfolie door hoge prijs

Tot slot wordt erop gewezen dat Mohammed Sadiki, de minister van Landbouw, onlangs een ontmoeting heeft gehad met de Marokkaanse Federatie voor Olijven (Interprolive). Ze bespraken de toekomst van de olijfsector als onderdeel van de ’groene generatie’-strategie. Marokko heeft de ambitie om tegen 2030 jaarlijks 3,5 miljoen ton olijven te produceren, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 2 miljoen ton die in het seizoen 2021-2022 werd geproduceerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team