Zoeken

Forse prijsstijging voor olijven in Marokko

9 november 2023 - 16:00 - Economie

©

In Marokko is de prijs van olijven aanzienlijk gestegen, waardoor zowel sectorprofessionals als consumenten bezorgd zijn. De prijs van een kilo olijven is gestegen naar 15 dirham.

Deze situatie markeert het tweede achtereenvolgende jaar waarin de olijvenoogst aanzienlijk is verminderd. De terugval in productie heeft een directe impact op de marktprijzen en veroorzaakt onrust. Deskundigen wijten de prijsstijgingen aan een daling van de olijfproductie, de vertraging van regenval en de droogte die veel olijfproducerende regio’s heeft getroffen, waaronder Beni Mellal en Kelaat Sragha.

Lees ook: Marokkaanse olijven: sterke groei in waarde

De Marokkaanse overheid heeft gereageerd door beperkingen op te leggen voor de export van olijfolie en gerelateerde producten. Deze beperkingen zijn van toepassing op onder meer verse en gekoelde olijven, olijfolie en alle varianten daarvan, zelfs de geraffineerde varianten, en gedroogde olijven.

Lees ook: Marokko: strengere exportregels voor olijven

De exportbeperkingen voor olijfolie blijven van kracht tot en met 31 december 2024. Deze maatregel is onderdeel van de pogingen van de overheid om de binnenlandse beschikbaarheid en prijsstabiliteit van olijven en olijfolie te waarborgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team