Zoeken

Marokko: olijfolie schaars en duur

6 november 2023 - 22:00 - Economie

©

De droogte en hittegolven die Marokko teisteren, eisen hun tol op de olijfolieproductie, die dit jaar aanzienlijk is afgenomen. De schaarste aan water leidt tot een stijging van de olijfolieprijzen, een essentieel ingrediënt in de Marokkaanse keuken.

"Ziet u de effecten van de droogte? De meeste boeren hier irrigeren niet en zijn afhankelijk van de genade van de hemel," vertelt Lahoussine Mechache, voorzitter van het economisch belangengroep Zoyout Ait Attab, aan Maroc Hebdo. De watertekorten hebben een directe negatieve impact op de oogst. "Het is een ramp. De oogst zal weer afnemen en de situatie zal verslechteren," klaagt hij nabij een olijfplantage in de Hoge Atlas, zo’n vijftig kilometer ten zuidoosten van Beni Mellal. Volgens Mechache begon het probleem eind 2021 en verergerde het sterk in 2022 en 2023. "Zelfs voor irrigatie is het nu moeilijk. In Tadla of Beni Mellal moet je tot wel 300 meter diep graven om water te vinden... In Azilal is het iets minder gecompliceerd, maar het probleem blijft bestaan," zegt hij.

Lees ook: Marokko: strengere exportregels voor olijven

Tijdens een persconferentie op 20 oktober 2023 in de provincie Settat, kondigde de minister van Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsontwikkeling en Water- en Bosbeheer aan dat de oogst rond de "1,07 miljoen ton zou liggen, gelijk aan de vorige campagne." Dit betekent een aanzienlijke daling van 44% vergeleken met de recordproductie van iets meer dan 1,9 miljoen ton in de herfst van 2021, en zelfs in vergelijking met het gemiddelde van 1,7 miljoen ton over de periode 2018-2021 en de jaarlijkse gemiddelde van 1,4 miljoen ton over 2016-2019. 27% van de olijfolie zal uit de regio Fez-Meknes komen, 19% in de Oriental en 17% in Tanger-Tetouan-Al Hoceima. Olijfbomen worden geteeld op een totaal oppervlak van 1,2 miljoen hectare waarvan 750.000 hectare niet geïrrigeerd is, wat 65% van de boomgaardcultuur in het koninkrijk vertegenwoordigt.

Deze aanzienlijke daling van de productie leidt tot een explosieve prijsstijging van olijfolie. De prijs per liter is opgelopen tot 100 dirham, afhankelijk van de regio van herkomst, de kwaliteit van de olijven en de methoden die worden gebruikt bij de productie van de olie, benadrukken professionals. De consumentenprijs ligt gemiddeld op 90 dirham per liter, wat neerkomt op een stijging van 15% ten opzichte van de vorige campagne, "die zelf al gekenmerkt werd door een prijsstijging in vergelijking met de jaren ervoor."

Lees ook: Marokkaanse olijven: sterke groei in waarde

Om deze inflatie te beteugelen en aan de sterke lokale vraag te voldoen, heeft het ministerie van Handel en Industrie preventieve maatregelen genomen om de export van olijfolie te beperken tot 31 december 2024.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team