Zoeken

Marokkaanse keuken: olijfolie wordt onbetaalbaar

12 oktober 2023 - 20:00 - Economie

©

Marokkanen moeten steeds dieper in de buidel tasten om olijfolie te kunnen kopen. Oorzaak is de ongekende droogte en hittegolven die de productie van olijfolie, een basis ingrediënt in vele Marokkaanse gerechten, hebben aangetast.

Een lokale handelaar vertelt aan Le360 dat er dit jaar minder olijven zijn geoogst, wat duidelijk terug te zien is in de prijs. "De prijs voor zwarte olijven schommelt nu tussen de 30 en 40 dirham per kilogram. Handgeplukte olijven gaan voor 15 tot 20 dirham per kilogram over de toonbank, en in supermarkten kan de prijs zelfs oplopen tot 50 dirham per kilogram. We proberen hier echter redelijk te blijven met de prijzen," merkt hij op.

Lees ook: Marokko wil export olijfolie verbieden

Een andere verkoper bevestigt deze trend. "Dit seizoen zijn de prijzen flink gestegen, soms met wel 15 dirham per kilogram. Zwarte olijven, die voorheen aan 16 tot 18 dirham werden verkocht, gaan nu voor 35 dirham over de toonbank. Groene en rode varianten zijn zelfs bijna verdubbeld in prijs, van 15 naar 32 dirham per kilogram." Volgens hem is deze prijsstijging in het hele land merkbaar. "Er is ongetwijfeld een productiedaling. Eigenlijk is dit niets nieuws; de prijzen stijgen al twee jaar", reageert een derde verkoper.

Lees ook: Aanval op Marokkaanse olijfolie in Spanje

Boomgaardeigenaren waarschuwen dat de productie van olijfolie dit jaar met 80% zou kunnen dalen, vooral in de olijfrijke regio Kelaat Sraghna. "De stijgende temperaturen hebben de gehele olijfsector beïnvloed. Ook het waterpeil in irrigatieputten is sterk gedaald. We hebben veel geïnvesteerd om onze teelten in goede staat te houden, maar de opbrengst zal ondanks alles zeer laag zijn," legt een lokale boer uit.

Bladna.nl