Zoeken

Chinese groep bouwt drijvende hervergassingsterminal in Marokko

12 december 2021 - 12:00 - Economie

©

De Chinese bouwgigant China Communications Construction Co (CCCC) zou geselecteerd kunnen worden voor de bouw van een de drijvende hervergassingsinstallatie voor vloeibaar aardgas in Marokko.

China Communications Construction Co (CCCC) heeft deelgenomen aan een aanbesteding van het Marokkaanse ministerie van Energie in het kader van de bouw van de eerste Marokkaanse Floating Storage and Regasification Unit (FSRU), zo meldt Africa Intelligence.

Lees ook: Sound Energy blaast gaspijpleiding Maghreb-Europa nieuw leven in

"Een twintigtal kandidaten reageerden op de oproep tot het indienen van blijken van belangstelling die door de nieuwe minister van Energie, Leila Benali, op 25 oktober werd gesloten. Daaronder bevindt zich een consortium dat wordt geleid door één van de dochterondernemingen van CCCC, China Road & Bridge Corp (CRBC)," aldus dezelfde bron. Dit consortium bestaat uit CCCC Third Harbour, dat gespecialiseerd is in haveninfrastructuur, en het in Shanghai gevestigde bedrijf Wison Engineering, dat gespecialiseerd is in de petrochemische industrie.

Het ministerie van Energie lanceerde in april 2021 de algemene maatregel van aanpak voor de realisatie van het project, dat Marokko in staat moet stellen om vloeibaar aardgas (LNG) over zee in te voeren en te hervergassen, alvorens het te verdelen onder haar industriële klanten en de elektriciteitscentrales van de Nationale Dienst voor Elektriciteit en Water (ONEE).

Lees ook: Sound Energy start tweede gasboring in Marokko

De bouw van een drijvende hervergassingsinstallatie voor de Marokkaanse kust is een reactie op de sluiting van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) door Algerije op 31 oktober, waardoor de twee elektriciteitscentrales van Ain Beni Mathar en Tahaddart stil kwamen te liggen. De afdeling van minister Leila Benali is van plan de aanbesteding in juni uit te schrijven. Ze wil eerst een "definitieve keuze maken van de haven die de FSRU-drijvende eenheid zal huisvesten". Kandidaat-havens zijn Mohammedia, Nador West Med (in aanbouw) en Kenitra.

CCCC haalde in 2019 al een belangrijk project in Marokko binnen: het ontwikkelingsproject Tanger Tech City, een ecologisch verantwoorde industrie- en handelszone in Tanger.

Bladna.nl