Zoeken

Sound Energy blaast gaspijpleiding Maghreb-Europa nieuw leven in

2 december 2021 - 19:00 - Economie

©

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Sound Energy wil de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) nieuw leven inblazen. Om dat te doen heeft het bedrijf een bindende overeenkomst (GSA) gesloten voor de verkoop- en de aankoop van gas, met het Marokkaanse staatsbedrijf ONHYM. Het Britse bedrijf kan nu aan de ontwikkeling van de tweede fase van de Tendrara Production Concession beginnen.

De bestuurder van Sound Energy, Graham Lyon, zegt dat ze "GSA zijn aangegaan als aanvulling op de voorwaardelijke overeenkomst met betrekking tot het TE-5 Horst-veld, waar ze samen met Afriquia Gaz vloeibaar aardgas gaan ontwikkelen. De overeenkomst met staatsonderneming ONHYM, de Tendrara Production Concession partner en de Tendrara JV Partners Group loopt hier parallel aan", staat in een persbericht van het Britse gasbedrijf waarover La Razon bericht. In totaal zal er in het kader van deze overeenkomst gedurende 10 jaar een contractvolume van maximaal 350 miljoen kubieke meter aardgas per jaar via GME worden geleverd.

Lees ook: Sound Energy start tweede gasboring in Marokko

De omstandigheden die vereist zijn voor dit project, omvatten de verlening van alle nodige vergunningen voor de bouw van de gasfaciliteiten in fase 2, en de definitieve goedkeuring van het investeringsbesluit door het ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling en het ministerie van Economie en Financiën, de sluiting van een interconnectie-overeenkomst tussen Sound Energy en het bedrijf dat belast is met de exploitatie van GME, en de start van werkzaamheden voor een verbinding tussen het Tendrara-veld en GME. Aan deze voorwaarden moet in principe binnen 90 dagen na de ondertekening van de overeenkomst zijn voldaan, maar alle partijen stemden toe met een verlenging, aldus de verklaring.

Lees ook: Marokko blijft GME-gaspijpleiding onderhouden

"Wij zijn verheugd over de goede functionering van het partnerschap tussen het VK en Marokko. Een dergelijk commercieel partnerschap kan met de stevige steun van onze aandeelhouders en lokale partners, de verwachte economische groei van 5,7% in het Koninkrijk Marokko ondanks de coronacrisis versterken", aldus Graham Lyon. Hij zei dat de GSA-overeenkomst een belangrijke en langverwachte stap is die het bedrijf in staat zal stellen vooruitgang te boeken in de ontwikkeling van het TE-5 Horst-veld.

Bladna.nl