Zoeken

Marokko vindt alternatieve oplossing voor Algerijns gas

9 januari 2022 - 09:00 - Economie

©

Na de niet-verlenging door Algiers van het contract voor het vervoer van gas via de gaspijpleiding Maghreb-Europa (GME), die Algerije via Marokko met Spanje verbindt, zoekt Marokko naar alternatieve oplossingen. De haven van Mohammedia zal binnenkort als eerste Marokkaanse haven over een LNG-terminal beschikken om vloeibaar aardgas om te zetten in aardgas.

Naar aanleiding van de sluiting van de gaspijpleiding Maghreb-Europa op 1 november 2021, heeft het Nationaal Agentschap voor Havens (ANP) een aanbesteding uitgeschreven voor de modernisering van de haven van Mohammedia. Het omvat de bouw van een terminal voor vloeibaar aardgas en een drijvende opslag- en hervergassingsinstallatie (FSRU). Het bedrijf dat de aanbesteding wint, krijgt zeven maanden de tijd om de studie uit te voeren. De studie omvat verschillende deelopdrachten: gegevensanalyse, massaplan, veiligheid, manoeuvreerbaarheid, afmeren, voorontwerp, enz.

Lees ook: Chinese groep bouwt drijvende hervergassingsterminal in Marokko

Volgens het ANP krijgt de haven van Mohammedia in het nationaal "Havenmasterplan 2030" de status van energiehaven. "In deze context, en om de nationale strategie van Marokko voor aardgasvoorziening te begeleiden en te zorgen voor een efficiëntere productiviteit van de haven, is het ANP van plan de oprichting van een terminal voor LNG en FSRU te bestuderen", aldus het ANP.

Lees ook: Marokko zoekt alternatief voor Algerijns gas

In april 2021 had het ministerie van Energie de eerste aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van een installatie voor de conversie van vloeibaar aardgas voor de Marokkaanse kust. Deze infrastructuur zal het voor het koninkrijk mogelijk maken om vloeibaar aardgas (LNG) over zee in te voeren en het te hervergassen voor distributie aan industriële afnemers, maar ook aan elektriciteitscentrales die worden beheerd door de Nationale Dienst voor Elektriciteit en Water (ONEE).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team