Zoeken

Marokko ontvangt gas uit Spanje

19 april 2022 - 12:20 - Economie

©

De Marokkaanse minister van Energietransitie, Leïla Benali, heeft vrijdag aangekondigd dat de Maghreb-Europe pijpleiding (GME) in omgekeerde richting opnieuw in gebruik zal worden genomen om gas uit Spanje te vervoeren.

Marokko zal vloeibaar aardgas (LNG) op de internationale markt kopen, het verwerken in in Spanje en het vervolgens in omgekeerde richting via de GME naar het koninkrijk vervoeren, aldus Benali. De aankondiging volgt op de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Spanje. Madrid heeft haar houding ten opzichte van de Sahara gewijzigd, gevolgd door een bezoek van Pedro Sanchez aan Rabat op 7 april en zijn ontmoeting met Koning Mohammed VI, meldt La Razón.

Lees ook: Marokko’s gasinvoer via GME krijgt vorm

"Voor het eerst is Marokko aanwezig op de internationale gasmarkt. Marokko heeft nog nooit LNG gekocht," benadrukte Leila Benali. Ze voegde eraan toe dat het koninkrijk al een dozijn offertes heeft ontvangen voor contracten op middellange termijn en dat de resultaten van de aanbesteding in de komende dagen zullen worden bekendgemaakt. Volgens de minister zullen de nieuwe gasleveringscontracten de herstart mogelijk maken van de twee elektriciteitscentrales Tahaddart (in de noordelijke regio van Tanger) en Ain Beni Mathar (in het oosten). Deze centrales produceren bijna 10% van de in het land verbruikte elektriciteit.

Beide centrales werden van Algerijns gas voorzien tot eind oktober, toen de GME werd gesloten wegens de diplomatieke crisis tussen Rabat en Algiers. Marokko is van plan zijn eigen hervergassingsinstallaties te bouwen, hetzij drijvend in zee, hetzij stevig verankerd op het land, om zijn onafhankelijkheid op energiegebied te verzekeren, kondigde de minister aan. Ze zei dat de sluiting van de GME "een kans" was om de basis te leggen voor een nieuw ontwikkelingsbeleid voor aardgas in Marokko.

Lees ook: Algerije weigert pijpleiding Maghreb-Europa te heropenen

Leila Benali onderstreepte dat Marokko zijn gas niet op de Spaanse of Europese markten zou kopen. Spanje zou Marokko alleen zijn infrastructuur ter beschikking stellen, namelijk het Spaanse deel van de GME en de hervergassingsinstallaties. Het gas zal naar het koninkrijk worden vervoerd door de stroomrichting van de GME te wijzigen. De minister verklaarde dat contracten op korte termijn zullen worden ondertekend en dat de eerste leveringen in de loop van deze maand worden verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team