Zoeken

Marokko gaat gas importeren via Spanje

3 februari 2022 - 09:40 - Economie

©

Marokko heeft de hulp van Spanje ingeroepen om gas in te voeren dat door Rabat op de internationale markten in vloeibare vorm zal worden aangekocht en vervolgens in Spaanse hervergassingsinstallaties zal worden getransformeerd.

De Spaanse minister van Ecologische Transitie bevestigt aan Bloomberg dat Marokko dit verzoek heeft gedaan en dat Spanje hier positief op heeft gereageerd. "Marokko zal vloeibaar aardgas (LNG) op de internationale markt kunnen aankopen. Dat wordt dan in Spanje getransformeerd, waarna er gebruik gemaakt kan worden van de Maghreb-Europa gaspijpleiding om het gas naar Marokko te transporteren," zegt de bewindsman.

Lees ook: Zonder pijpleiding met Marokko importeert Spanje meer vloeibaar aardgas

De Marokkaanse minister Leila Benali van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling, zegt van haar kant in een interview met dezelfde media, dat Rabat van plan is overeenkomsten van minstens vijf jaar te ondertekenen met exploitanten, om de levering van LNG te garanderen. De ladingen kunnen "rechtstreeks naar Marokko worden vervoerd zodra er een drijvende terminal is voor de invoer van LNG, waarvan de eerste zal worden geïnstalleerd in de haven van Mohammedia," zegt zij.

Om het plan te verwezenlijken moet de Spaanse netwerkexploitant Enagas een interconnectieovereenkomst met Marokko sluiten. Marokko verbruikt ongeveer een miljard kubieke meter gas per jaar, waarvan 60-80% werd doorgevoerd via de gaspijpleiding Maghreb-Europa, die eind oktober door Algerije werd gesloten, nadat het land de diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk verbrak.

Lees ook: Marokko vindt alternatieve oplossing voor Algerijns gas

Spanje blijft nog steeds gas uit Algerije ontvangen dankzij Medgaz, die de twee landen rechtstreeks met elkaar verbindt, maar in Marokko dreigt er nu een tekort. Alle maatregelen zullen worden genomen om de energiezekerheid van Marokko te garanderen, ook al wordt de invoer van LNG duurder, aldus minister Benali, die ook de verbintenis van het koninkrijk om meer te investeren in hernieuwbare energie herbevestigt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team