Zoeken

Marokko helpt terroristen arresteren in Spanje en Oostenrijk

8 augustus 2022 - 12:20 - Marokko

©

Dankzij een nauwe samenwerking tussen het Spaanse nationale inlichtingencentrum (CNI), de Marokkaanse inlichtingendienst (DGST), de FBI, de Oostenrijkse veiligheids- en inlichtingendienst (DSN), de Duitse politie en Europol, konden twee terroristen gearresteerd worden die uit Syrië naar Europa waren teruggekeerd via de "Balkanroute".

Een Spaans gerechtshof had voor één van de terreurverdachten een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd in het kader van een onderzoek van de Algemene Inlichtingencommissie. Zijn arrestatie vond plaats in Oostenrijk. De tweede persoon werd gearresteerd in Mataro (Barcelona), waar hij een aantal dagen eerder was aangekomen.

Lees ook: Broers in Spanje veroordeeld voor dood Marokkaan in Syrië

Naar aanleiding van informatie van de Algemene Inlichtingendienst werd er begin dit jaar een onderzoek opgestart. Daaruit bleek dat twee buitenlandse terroristische strijders die een band hebben met Spanje en de Marokkaanse nationaliteit hebben, van plan waren om naar Europa te komen. Een van de verdachten woonde in Spanje tot hij in 2014 naar het conflictgebied reisde. De andere arrestant had Marokko een jaar voorheen verlaten. Deze laatste heeft nooit in Spanje gewoond, maar veel van zijn familieleden wonen er al jaren, aldus dezelfde bron.

Lees ook: Marokko host bijeenkomst van Coalitie tegen Daesh

Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken sloten beide verdachten zich aan bij groepen die banden hebben met Al Qaeda in Syrië, waar ze een militaire training kregen om gevechtservaring op te doen. Na het verlies van territorium in het Syrisch-Iraakse gebied, slaagden beiden erin naar Turkije te reizen, waar ze een tijdje verbleven in de hoop illegaal naar Europa te kunnen vertrekken. Ze werden gearresteerd nadat ze twee maanden geleden Europa waren binnengekomen via de Balkanroute, die vertrekt in Turkije en gaat via Bulgarije, Servië, Hongarije en Oostenrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team